Dertig reisorganisaties op zwarte lijst

Aangepast

De overkoepelende reisorganisatie ANVR heeft dertig reisbureaus en touroperators op een zwarte lijst gezet.

Deze bedrijven houden zich volgens de branchevereniging niet aan de wettelijke garantieverplichtingen. Reizigers die bij deze organisaties een vakantie boeken, zijn er niet zeker van dat ze hun geld terugkrijgen of hun terugreis vergoed krijgen als de reisorganisatie failliet gaat.

Met de lijst wil de ANVR consumenten de gelegenheid geven om te onderzoeken of het reisbureau of touroperator is aangesloten bij de ANVR of bij het garantiefonds SGR voordat ze hun reis boeken. De lijst is te vinden op de website van de ANVR, maar die is op dit moment overbelast.

Rechter

De Consumentenautoriteit gaat "opnieuw optreden" tegen reisorganisaties die geen garantie bieden. "Consumenten die een pakketreis boeken bij een reisaanbieder die niet aan zijn wettelijke verplichting voldoet, kunnen gedupeerd worden", zegt directeur Bernadette van Buchem van de Consmentenautoriteit. "Hiertegen treden wij op."

Zo'n honderd reisbureaus of touroperators die mogelijk in overtreding zijn, krijgen binnenkort een brief van de toezichthouder met het verzoek de garantiestelling alsnog in orde te maken. "Doen zij dat niet, dan zal de Consumentenautoriteit handhavend optreden door bedrijven voor de rechter te brengen."