Een pop in een couveuse in een ziekenhuis in Nijmegen ANP

In drie jaar 101 meldingen van calamiteiten bij baby's

tijd van publicatie

De afgelopen drie jaar werd er 101 keer een melding gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg waarbij het om het overlijden van een baby vlak voor, tijdens of vlak na de geboorte ging. Dat zijn er gemiddeld 33 per jaar.

RTL Nieuws heeft na een jarenlange juridische strijd de cijfers over calamiteiten gekregen, op basis van de Wet openbaarheid van bestuur. Ziekenhuizen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de inspectie en worden aangemoedigd ook mogelijke calamiteiten zo veel mogelijk te melden. 

Gisteren publiceerde RTL Nieuws al uit de cijfers, waaruit bleek dat er jaarlijks 400 calamiteiten met dodelijke afloop worden gemeld.

30 à 40 van de 150

Het onverwachte overlijden van een baby na 37 weken zwangerschap wordt vrijwel altijd besproken, zegt een woordvoerder van de inspectie. De geboortezorg loopt daarmee voor op andere specialismen. Uit cijfers blijkt dat er ieder jaar zo'n 150 voldragen baby's overlijden. 

Dertig tot veertig daarvan komen als melding bij de inspectie terecht, omdat er (mogelijk) sprake was van een calamiteit. Bij een calamiteit is niet per se sprake van een fout van een zorgverlener, het kan bijvoorbeeld ook gaan om falende apparatuur.

STER reclame