Hamas executeert drie mensen op de Gazastrook

In Gaza heeft de Palestijnse organisatie Hamas vanochtend drie mensen geëxecuteerd. Een man is opgehangen, twee zijn door een vuurpeloton om het leven gebracht. Zij waren veroordeeld vanwege moord.

Hamas heeft het vonnis voltrokken zonder de vereiste toestemming van de Palestijnse president Abbas, van de Fatah partij. Sinds 2014 zitten de twee partijen samen in de Palestijnse regering. 

De woordvoerder van Fatah noemt de executies een misdaad en denkt dat de kloof tussen de twee partijen hierdoor groter wordt.

IJzeren vuist 

Mensenrechtenorganisaties, de VN en de EU hebben geprobeerd de terechtstelling te voorkomen, maar zonder succes. Sinds 2007 heeft Hamas meer dan veertig keer het doodvonnis voltrokken. 

Hamas wil met de executies een duidelijke boodschap afgeven, zegt correspondent Monique van Hoogstraten. "Het toont aan dat Hamas zijn eigen beleid vormt en zich niks aantrekt van president Abbas of van internationale druk. Aan de bevolking geeft de organisatie het signaal af dat Hamas met harde hand regeert." 

STER Reclame