Het aantal banen in de horeca neemt toe ANP

Er komen steeds meer nieuwe banen in Nederland. Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat er dit en volgend jaar ruim 200.000 nieuwe banen bij komen. Dat is het hoogste aantal sinds het uitbreken van de economische crisis in 2008. Bijna een kwart van dat werk ligt bij zelfstandigen, de rest bij mensen in loondienst.

Vooral in de uitzendbranche komen er veel nieuwe banen bij. Maar ook in de horeca, de ICT, en in de zakelijke dienstverlening is er werk. En voor het eerst in jaren neemt ook het aantal banen in de bouw toe, dit jaar met 9000, volgend jaar met 7000, zo verwacht het UWV.

De groei is niet overal te zien. De werkgelegenheid, het aantal banen van werknemers, ligt in 2015 onder dat van het crisisjaar 2008. In sommige sectoren zijn er de afgelopen jaren tienduizenden banen verdwenen. In de bouw bijvoorbeeld meer dan 100.000. Ook in de financiële sector zijn er bijna 40.000 banen minder. Veel werkzaamheden zijn vervangen door computers. De makelaarssector raakte meer dan 10.000 banen kwijt.

Vacatures

Dat er zo veel nieuwe banen bij komen hoeft nog niet te betekenen dat er ook allemaal vacatures zijn. Veel werk wordt vervuld door mensen die langer werken door de hogere AOW-leeftijd, door vrouwen die vaker blijven werken na het krijgen van kinderen, of door het groeiend aantal zzp'ers. Het UWV denkt dat er volgend jaar 871.000 vacatures zijn, 5000 meer dan dit jaar.

De arbeidsmarkt is sinds 2007 enorm veranderd. De economische groei is tegenwoordig veel lager dan voor de crisis, de pensioenleeftijd is verhoogd zodat mensen langer doorwerken, het aantal zzp'ers is explosief gestegen, en de werkloosheid is sterk gegroeid.

Ondanks het toenemende aantal banen blijft het aantal WW-uitkeringen op een hoog niveau. Dat is mede een administratief gevolg van de nieuwe Wet werk en zekerheid, stelt het UWV. Zo kunnen mensen naast hun werk nog een aanvulling uit de WW behouden en dus aanspraak doen op de WW.

Werk in de winkel

In de detailhandel neemt het aantal banen ook toe, ondanks de malaise, ontslagen, de vele winkelsluitingen en faillissementen in het voorbije jaar, zoals bij V&D, Perry Sport en Blokker. Voor dit jaar verwacht het UWV een banengroei van 6000 en volgend jaar van 7000, onder meer doordat consumenten meer te besteden hebben en dus meer zullen uitgeven.

De winkelsluitingen zijn volgens het UWV niet zozeer het gevolg van klanten die minder kopen maar vooral van veranderend koopgedrag. De vraag verschuift van traditionele ketens naar voordeelwinkels maar ook naar winkels in het duurdere marktsegment. Ook het online winkelen neemt sterk toe.

STER reclame