ANP

Ziekenhuizen spreken tegen dat calamiteiten met dodelijke afloop in hun behandelruimtes op grote schaal worden verzwegen voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg. "Dat is zeker geen structurele aangelegenheid", zegt voorzitter Van Rooy van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen in een reactie op berichtgeving van RTL Nieuws.

RTL meldde gisteren dat ziekenhuizen de afgelopen drie jaar zo'n 1200 sterfgevallen hadden gemeld, maar dat op basis van onderzoek moest worden uitgegaan van veel meer ziekenhuisdoden. De zender trok daaruit de conclusie dat zo'n 60 procent van alle gevallen onder de pet wordt gehouden.

Van Rooy zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat het aantal vermijdbare sterfgevallen in ziekenhuizen de laatste jaren is gehalveerd. "Er zal heus wel eens een calamiteit niet gemeld worden. En iedere keer dat dat gebeurt, is een keer te veel. Maar dit beeld van structureel niet melden, herkennen wij niet."

'Grijs gebied'

Volgens de Vereniging van Ziekenhuizen is er wel "een groot grijs gebied", waarbij niet duidelijk is of ziekenhuizen incidenten aan de inspectie moeten melden. Die keuze wordt uiteindelijk gemaakt door specialisten in de ziekenhuizen zelf. "De zorgverleners zijn doordrongen van die aanpak, omdat die bijdraagt aan het leren van situaties en uiteindelijk de behandelingen beter maakt." Van Rooy benadrukt verder dat in het buitenland interesse is voor de Nederlandse aanpak.

Eerder had ook hoogleraar Cordula Wagner de conclusies van RTL tegengesproken. Wagner was betrokken bij het Nivel-onderzoek naar ziekenhuisdoden waarop de zender zich baseert. De hoogleraar zegt eveneens dat het aantal vermijdbare sterfgevallen in ziekenhuizen is teruggebracht en de bereidheid om openheid te geven is toegenomen.

STER reclame