Fabiano Silveira was verantwoordelijk voor de strijd tegen corruptie
NOS Nieuws

Braziliaanse anti-corruptieminister stapt op om corruptie

De Braziliaanse minister van Transparantie Fabiano Silveira heeft zijn ontslag ingediend bij interim-president Michel Temer. Hij deed dat nadat belastende geluidsopnames van hem waren uitgelekt.

In het stiekem opgenomen gesprek tussen Silveira en een andere politicus, geeft Silveira advies hoe de ander zich het beste kan verdedigen in het corruptieschandaal rond het staatsoliebedrijf Petrobras.

Tweede minister

De opnames zijn gemaakt door een oud-medewerker van het staatsoliebedrijf, in ruil voor strafvermindering. Silveira was verantwoordelijk voor de strijd tegen corruptie in Brazilië. Hij was nog geen minister toen de geluidsopnames werden gemaakt.

Silveira werd benoemd na de schorsing van president Rousseff eerder deze maand. Hij is al de tweede minister die binnen een week opstapt. Vorige week trad minister Romero Juca van Planning af na beschuldigingen dat hij het corruptie-onderzoek probeerde te dwarsbomen.

Vertrouweling

Juca, zou volgende maand met een nieuwe begrotingswet komen, om te voorkomen dat het land stil komt te liggen door het sluiten van overheidsdiensten. Hij was een van de vertrouwelingen van Michel Temer, die het land leidt in afwachting van de afzettingsprocedure van president Rousseff.

Volgens Braziliaanse aanklagers hebben aannemers en bouwbedrijven in tien jaar zeker 800 miljoen dollar (737 miljoen euro) smeergeld betaald aan Petrobras-medewerkers. In het schandaal worden ook tientallen politici verdacht van corruptie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl