Een trein op een leeg station in Brussel tijdens een eerdere staking
NOS Nieuws

België platgelegd door grote staking

De Benelux-trein tussen Amsterdam en Brussel rijdt niet en ook de Thalys tussen Brussel en Parijs zal last hebben van een grote staking in België. Er wordt gedemonstreerd tegen de regering, tegen nieuwe pensioenmaatregelen, tegen langer doorwerken en tegen het uitkeringsbeleid van premier Michel.

In Gent en Brussel worden grote betogingen gehouden waar ambtenaren naartoe gaan die bij de vakbonden zijn aangesloten. Er doen onderwijzers, chauffeurs, verpleegkundigen en spoorpersoneel mee.

De vakbeweging verwacht dat het land stil zal vallen. Veel scholen zijn gesloten, ziekenhuizen draaien met een minimale bezetting en de post wordt niet bezorgd.

Onrustig

Ook de staking in de gevangenissen die al een paar weken aan de gang is, gaat vandaag verder. Met name de grote Franstalige vakbonden hebben moeite met het akkoord dat de Vlaamse bonden en de kleine liberale Waalse vakbond met minister Geens hebben gesloten. Bij de cipiers gaat het conflict over betere arbeidsomstandigheden en meer personeel.

In België is het sinds het aantreden van de regering-Michel in 2014 al onrustig. Nog geen week geleden was er een grote demonstratie in Brussel onder de noemer 'De maat is vol'.

Kwaad bloed

Met name de Walen zijn militant. Dat de Franstalige partij van premier Michel in de regering zit met uitsluitend Vlaamse partijen, heeft kwaad bloed gezet.

De sociaal-democratische partij van voormalig premier Di Rupo zou onder één hoedje spelen met de vakbeweging. Di Rupo reageert door te zeggen dat zijn partij niet uit is op de val van de regering, maar hij wil wel dat premier Michel zijn beleid wijzigt.

Kampioenschap

De Belgen reageren veelal gelaten op de vele stakingen. Het land staat met Frankrijk steevast in de top-5 van landen met de meeste stakingsdagen.

Toch zijn er ook kritische geluiden. Sinds een aantal weken is er de website Belgisch Kampioenschap Staken, die op ironische wijze de arbeidsonrust in het land volgt. Grote kans dat de staking van vandaag een plek in de top-10 krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl