Een doosje met een vaccinatie tegen Q-koorts ANP

Veel meer doden door Q-koorts dan gedacht

tijd van publicatie

Er zijn veel meer mensen overleden aan de gevolgen van Q-koorts dan gedacht, zegt de stichting Q-support. Het dodental stond op 26, maar dat is nu bijgesteld naar 74.

Q-support is door de overheid in het leven geroepen om mensen te ondersteunen en adviseren die te maken hebben met de gevolgen van de Q-koortsepidemie, die heerste tussen 2007 en 2011. Volgens Q-support kan nu met grote zekerheid worden gesteld dat van de 430 patiënten die de chronische variant van Q-koorts kregen, er 65 daaraan zijn overleden. Zij hadden de levende bacterie nog altijd in hun lijf.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Q-koorts wordt meestal overgedragen van geiten naar mensen

Direct na afloop van de epidemie ging men ervan uit dat er alleen doden waren door acute Q-koorts, 26 in totaal. Dat aantal is teruggebracht naar 9. 

Volgens de directeur Annemieke de Groot moeten artsen nog steeds alert zijn op ernstige hart- en vaatproblemen die terug te voeren zijn op Q-koorts. Ze zegt dat de ziekte een sluipmoordenaar is en niet moet worden onderschat. Daardoor kan het dodental nog oplopen.

De uitbraak van Q-koorts in Noord-Brabant, begonnen in het dorp Herpen, was de grootste geregistreerde uitbraak ter wereld. Er waren ruim 4000 gemelde patiënten, maar het werkelijke aantal liep waarschijnlijk in de vele tienduizenden. Q-koorts wordt meestal overgedragen van geiten op mensen.

STER Reclame