Een doosje met een vaccinatie tegen Q-koorts
NOS Nieuws

Veel meer doden door Q-koorts dan gedacht

Er zijn veel meer mensen overleden aan de gevolgen van Q-koorts dan gedacht, zegt de stichting Q-support. Het dodental stond op 26, maar dat is nu bijgesteld naar 74.

Q-support is door de overheid in het leven geroepen om mensen te ondersteunen en adviseren die te maken hebben met de gevolgen van de Q-koortsepidemie, die heerste tussen 2007 en 2011. Volgens Q-support kan nu met grote zekerheid worden gesteld dat van de 430 patiënten die de chronische variant van Q-koorts kregen, er 65 daaraan zijn overleden. Zij hadden de levende bacterie nog altijd in hun lijf.

Q-koorts wordt meestal overgedragen van geiten naar mensen

Direct na afloop van de epidemie ging men ervan uit dat er alleen doden waren door acute Q-koorts, 26 in totaal. Dat aantal is teruggebracht naar 9.

Volgens de directeur Annemieke de Groot moeten artsen nog steeds alert zijn op ernstige hart- en vaatproblemen die terug te voeren zijn op Q-koorts. Ze zegt dat de ziekte een sluipmoordenaar is en niet moet worden onderschat. Daardoor kan het dodental nog oplopen.

De uitbraak van Q-koorts in Noord-Brabant, begonnen in het dorp Herpen, was de grootste geregistreerde uitbraak ter wereld. Er waren ruim 4000 gemelde patiënten, maar het werkelijke aantal liep waarschijnlijk in de vele tienduizenden. Q-koorts wordt meestal overgedragen van geiten op mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl