NOS Wielrennen

Dumoulin: keuze voor Tour is zeker een risico

Tom Dumoulin kiest toch voor de Tour

Hij weet als geen ander dat hij een risico neemt. Zijn voortijdige vertrek uit de Giro d'Italia door een zitvlakblessure heeft Tom Dumoulin en de ploegleiding van Giant-Alpecin doen besluiten de voorbereiding op de Olympische Spelen in Rio om te gooien. Dumoulin start begin juli toch in de Tour de France. "De Tour hoeft niet slecht te zijn. Je moet alleen zorgen dat je rechtop blijft."

Dumoulin heeft dit seizoen alles gezet op de olympische tijdrit in Rio, die op 10 augustus wordt verreden. Daarom koos hij voor de Giro en in eerste instantie niet voor de Ronde van Frankrijk.

Bij een normaal verloop van de Giro zou de Nederlandse tijdritspecialist vervolgens op hoogtestage zijn gegaan en in juli de Ronde van Polen hebben gereden. "Ik vind het belangrijk om een grote ronde in de benen te hebben met het oog op Rio én de komende jaren. Dat ging helaas niet door in de Giro."

Dumoulin kent de risico's. Vorig jaar moest alles wijken voor de Tour de France, maar was hij vervolgens in de derde etappe naar Hoei betrokken bij een massale valpartij. De Limburger moest geblesseerd de strijd staken. Later in het jaar speelde hij vervolgens wel een hoofdrol in de Vuelta, waar hij pas op de voorlaatste dag de leiderstrui verspeelde.

"Daarom hadden we dit plan liever vermeden. Na mijn voortijdige vertrek uit de Giro hebben we alles op een rijtje gezet. Na alles afgewogen te hebben, lijkt deze voorbereiding ons echter toch de beste. Om te winnen moet je risico durven nemen en je moet ook durven verliezen", zegt Dumoulin, daarmee refererend aan de impact die drie zware weken in Frankrijk kunnen hebben.

Geen klassement

Dumoulin vertrekt op 2 juli bij Mont Saint-Michel niet met klassementsaspiraties. "We hebben met Warren Barguil al een kopman, een renner voor het klassement. Ik kan dus sowieso niet ineens de ploeg opeisen. Daarnaast lijkt het me ook niet verstandig met het oog op Rio mezelf wekenlang helemaal uit te melken", zegt Dumoulin.

Tijdritten

De Nederlander kijkt in de Tour wel met speciale belangstelling naar de twee tijdritten. De eerste staat op vrijdag 15 juli, diep in de tweede week, op het programma en telt 37 kilometer. Op donderdag 21 juli volgt nog een klimtijdrit over 17 kilometer. "Ze zijn allebei erg mooi. De klimtijdrit is niet echt superlastig, maar zeker de eerste tijdrit is een kolfje naar mijn hand als ik naar het routeprofiel kijk."

Na de Tour, die op zondag 24 juli eindigt in Parijs, resteren nog twee weken tot de start van de Olympische Spelen. De wegwedstrijd voor de mannen in Rio staat voor zaterdag 6 augustus op het programma. De tijdrit volgt op 10 augustus. Dumoulin is overtuigd dat de Tour geen slechte invloed hoeft te hebben op zijn prestaties in Rio. "Ik denk dat het heel goed kan uitpakken."

Wiggins

Andere renners bewezen ook dat de combinatie Tour de France en Olympische Spelen geen probleem hoeft op te leveren. "Bradley Wiggins heeft bewezen dat het kan. Hij won in 2012 de Tour en daarna ook de olympische tijdrit. Fabian Cancellara won in Peking olympisch goud op de tijdrit en had dat jaar ook de Tour gereden. De Tour hoeft niet slecht te zijn."

Ook Vincenzo Nibali, Chris Froome en Nairo Quintana kiezen voor de dubbel Tour-Rio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl