ANP
NOS Nieuws

Apple mag geen tweedehands iPhones verkopen in India

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Een flinke domper voor Apple. Het bedrijf wil heel graag tweedehands iPhones verkopen in India, maar de overheid daar heeft een voorstel hiervoor afgewezen. Het zou India's lokale verkoopbeleid schaden.

Apple ziet veel potentiële groei in het land, maar nieuwe iPhones zijn vaak veel te duur voor Indiërs. Het is bij Apple gebruikelijk om iPhones die worden ingeruild zoveel mogelijk te reviseren. Ze worden daarna voor een lagere prijs, zo'n 150 dollar, opnieuw verkocht.

Flinke hobbels

Volgens de Indische nieuwssite Live Mint wordt de minister van Handel en Industrie daar niet warm van. "We vinden het geen goed idee als een bedrijf gebruikte telefoons gaat verkopen, hoe goed ze dan ook zijn gecheckt."

Een overheidsfunctionaris zei eerder tegen persbureau Bloomberg dat lokale ondernemers de overheid erop hadden gewezen dat Apple's strategie India's 'maak-in-India'-programma zou schaden.

Dat lijkt ook één van de redenen te zijn dat Apple niet zomaar eigen winkels mag openen in het land. Hiervoor moet Apple 30 procent van de iPhone-productie in India laten plaatsvinden. Dat is een flinke hobbel: het leeuwendeel van Apple's productieproces vindt in China plaats.

Charme-offensief

Apple-topman Tim Cook was onlangs een paar dagen in India, in een poging de banden aan te halen en zo de weg vrij te maken voor gereviseerde toestellen en de winkels. De uitspraken van de minister maken duidelijk dat het charme-offensief niet echt heeft geholpen.

De lijn in India is duidelijk: of je houdt je aan de regels of je doet niet mee. Alleen voor bedrijven die zeer bijzondere technologie verkopen wordt er een uitzondering gemaakt, weet persbureau Reuters. Daar lijken Apple's iPhones niet bij te horen.

Extra groeimarkt

Voor Apple betekent het dat ze voorlopig een extra groeimarkt missen en dat zal Cook frustreren. De afgelopen jaren verdiende Apple veel geld met groei in China, maar de grote stijging is daar zo’n beetje weg.

Tijdens de kwartaalcijfer-presentatie in januari benadrukte Cook dat India voor zijn bedrijf een zeer belangrijke markt gaat worden. Dat deed hij uiteraard niet zomaar, momenteel heeft Apple slechts 2 procent van de Indiase markt in handen. Dit percentage moet omhoog, maar dat zal voorlopig niet makkelijk gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl