Nieuwstraat in Hoorn (1784) - Izaak Ouwater (recente foto)
NOS Nieuws

Opnieuw gestolen schilderij Westfries Museum terug

Het Westfries Museum in Hoorn heeft opnieuw een van de 24 schilderijen terug die in 2005 uit het museum werden geroofd. Het gaat om Nieuwstraat in Hoorn van Izaak Ouwater.

Een Oekraïner kwam het werk uit 1784 vandaag bij de Nederlandse ambassade in Kiev afleveren. Volgens het Westfries Museum heeft de man het schilderij, met echtheidscertificaat, te goeder trouw gekocht.

De koper is ook bereid om het werk, zonder verdere voorwaarden, terug te geven aan het Westfries Museum. Het schilderij is behoorlijk beschadigd en zal volgens een woordvoerder voorlopig niet in volle glorie te zien zijn.

Grote museumroof

In de nacht van 9 op 10 januari 2005 werd het schilderij gestolen, samen met 23 andere schilderijen en 70 stukken zilverwerk. Volgens het museum ging het om het hart van de 17de- en 18de-eeuwse collectie.

Het duurde jaren voordat er een spoor werd gevonden van de gestolen kunst. In 2014 dook er voor het eerst een schilderij op, op een website in Oekraïne. Later bleken alle schilderijen in Oekraïne te zijn.

Onder andere met hulp van een kunstdetective werden daarna vier van de geroofde schilderijen opgespoord. Van de overige twintig werken is er nu dus een ook terecht.

Hoopvol

Directeur Geerdink van het Westfries Museum zegt dat hij blij is dat de koper het schilderij zonder meer wil teruggeven. Hij hoopt ook dat de koper zijn informatie wil delen met de politie en andere onderzoekers, zodat de andere werken ook kunnen worden opgespoord.

Ook wethouder De Jong van Hoorn is hoopvol dat er meer gestolen schilderijen worden teruggevonden. Ze zegt dat dit bewijst dat de voortdurende aandacht die het museum en de gemeente hebben gevraagd ook echt helpt.

Het is nog niet duidelijk wanneer de teruggevonden schilderijen naar het museum in Hoorn terugkeren. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft inmiddels wel een verzoek ingediend bij de autoriteiten in Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl