Rellen bij protesten tegen azc Geldermalsen ANP

Wat justitie betreft krijgen vier relschoppers uit Geldermalsen celstraffen van zes tot twaalf maanden. Het OM wil daarmee "een kristalhelder antwoord" geven op het geweld dat de verdachten zouden hebben gebruikt om een raadsvergadering in het dorp te verstoren.

Tegen twee verdachten eiste justitie 12 maanden cel, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Een derde eis was 8 maanden cel, waarvan 2 voorwaardelijk en een vierde verdachte moet van het OM een straf krijgen van 6 maanden gevangenisstraf, waarvan 3 voorwaardelijk.

'Groep was uit op geweld'

Volgens het OM klopt er niets van het beeld dat de verdachten schetsen, dat de politie het geweld begon. Een deel van de menigte was duidelijk uit op een confrontatie, zei de officier van justitie. "Er werd opgeroepen de politie aan te vallen. De ME heeft gedecideerd en rustig opgetreden."

De groep was er volgens justitie duidelijk op uit de raadsvergadering, die in december was, te verstoren. Aanvankelijk vreedzaam, later met grof geweld. Daar hebben de vier verdachten van vandaag een belangrijke rol in gehad, vindt het OM. "Alleen dat rechtvaardigt al een gevangenisstraf", aldus de officier. Volgens hem hebben de rellen tot gevolg gehad dat er die avond geen besluit is genomen over de komst van een azc.

Het OM wijst onder meer op de celstraffen die werden opgelegd wegens geweld in Heesch, waar ook tumult was over een azc. 

STER reclame