Taco Dibbits (r) met prins Constantijn ANP

Taco Dibbits is de nieuwe directeur van het Rijksmuseum. Hij volgt op 15 juli Wim Pijbes op, die in maart zijn vertrek aankondigde.

De 47-jarige Dibbits studeerde kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en aan de universiteit van Cambridge. Hij werkt al veertien jaar in het Rijksmuseum. Hij werd daar in 2006 hoofd beeldende kunst en twee jaar later werd hij benoemd tot directeur collecties. In die functie speelde hij een belangrijke rol bij de inrichting van het vernieuwde Rijksmuseum.

Van en voor iedereen

Dibbits zegt in een eerste reactie dat hij het fantastisch vindt om leiding te geven aan het museum. "Het Rijksmuseum is een van de mooiste musea in de wereld. De schatten van het museum hebben volgens mij de kracht te verbinden. Het is een museum van en voor iedereen."

Volgens Jaap de Hoop Scheffer, voorzitter van de raad van toezicht van het Rijksmuseum, is Dibbits al een boegbeeld. "Taco is bij uitstek in staat verder vorm te geven aan de vernieuwing. Dat is noodzakelijk om de bezoeker steeds weer te inspireren en te verbazen."

STER reclame