Een ravage na een ploefkraak in Rijsenhout in 2013
NOS Nieuws

Database met glas in strijd tegen zware misdrijven

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de politie hebben een speciale database ontwikkeld met glassplinters. Met behulp van deze database hopen ze sneller zware misdrijven als plofkraken, overvallen en schietpartijen op te lossen.

Het NFI en de politie zijn twee jaar geleden begonnen met het aanleggen van de database. Inmiddels zitten er 150 glasmonsters in.

Elk glas heeft een unieke samenstelling. Bij een overval of plofkraak komen er deeltjes van de glassplinters op de kleding of schoenen van de daders. Deze deeltjes zijn met het blote oog nauwelijks te zien en blijven vaak maanden zitten. Op deze manier kan de politie aantonen dat een verdachte op de plaats van een plofkraak of een overval is geweest.

In drie zaken is de politie verdachten op het spoor gekomen na een analyse van de glassplinters. Het speelde onder meer een rol bij een dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. In de bivakmuts van een van de verdachten werd toen een glassplinter gevonden van de vluchtauto die was beschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl