In Rio de Janeiro zal de grootste Nederlandse judoploeg ooit meedoen aan de Olympische Spelen. Elf judoka's voldoen aan de olympische limiet en hebben daarmee een startbewijs voor het toernooi bemachtigd. De Nederlandse ploeg bestaat uit:

Sanne Verhagen (-57 kilogram), Anicka van Emden (-63 kilogram), Kim Polling (-70 kilogram), Marhinde Verkerk (-78 kilogram), Tessie Savelkouls (+78 kilogram), Jeroen Mooren (-60 kilogram), Dex Elmont (-73 kilogram), Frank de Wit (-81 kilogram), Noël van 't End (-90 kilogram), Henk Grol (-100 kilogram) en Roy Meyer (+100 kilogram).

Wereldranglijst en een wildcard

Elk land mag per gewichtsklasse één judoka afleveren. In februari maakte de Nederlandse judobond al een voorlopige selectie bekend voor de Olympische Spelen. De judoka's moesten nog wel hoog genoeg staan op de wereldranglijst: de mannen bij de eerste 22 en de vrouwen bij de beste 14 in hun gewichtsklasse.

Aan die eisen hebben tien Nederlandse judoka's voldaan, alleen Verhagen wist zich niet direct te plaatsen. Dat zij toch naar de Spelen mag, heeft te maken met de continentale ranglijst. 

De internationale judobond stelt per continent een aantal plaatsen beschikbaar voor judoka's die net buiten de boot vallen. Op die ranking haalde Verhagen alsnog genoeg punten voor een olympisch ticket.

Nog twee extra judoka's

In de klasse tot 70 kilogram zijn er daarnaast nog twee 'Nederlandse' judoka's in Rio. Zowel Linda Bolder als Esther Stam zullen meedoen aan de Olympische Spelen, respectievelijk voor Israël en Georgië.

STER reclame