NOS Nieuws

Drie doden bij noodweer in Zuid-Duitsland

Doden bij noodweer in Zuid-Duitsland

In Zuid-Duitsland zijn drie mensen om het leven gekomen bij noodweer. In Weissbach in Baden-Württemberg werd een man van 60 verrast toen het water een ondergrondse parkeergarage inliep. In Schwäbisch Gmünd is een brandweerman om het leven gekomen bij een reddingsoperatie. De persoon in nood overleefde het ook niet.

Iets zuidelijker, in en rond Ulm, spreekt de politie van "immense schade" door overstromingen. Er zijn meer dan 500 noodoproepen uit de regio binnengekomen. Tientallen kelders zijn ondergelopen. Op sommige plaatsen staat het water 1,70 meter hoog. Ook zijn wegen door het water weggespoeld.

De hulpverleningsdiensten draaien op volle kracht, maar hebben last van de gevolgen van modderstromen en omgevallen bomen. Door grote hagelstenen moest snelweg A7 urenlang worden afgesloten.

De plaats Braunsbach is zwaar beschadigd doordat de rivier bij het dorp buiten zijn oevers is getreden. Lokale media laten beelden zien van water dat door de straten raast en auto's meesleurt. In sommige huizen staat het water binnen tot aan de vensterbanken. In Braunsbach wonen 900 mensen.

In andere plaatsen in Baden-Württemberg staan straten blank door rivierwater of de vele regen die is gevallen. Ook is het spoor niet overal meer bruikbaar. Dat komt waarschijnlijk door blikseminslagen. In korte tijd waren er heel veel ontladingen. In Künzelsau gaan de deuren van scholen en kinderdagverblijven vanochtend niet open vanwege de gevolgen van het noodweer.

Nederlandse kampeerder

Op een camping in Braunsbach staat de Nederlander Rob Schippers, die een fietstocht maakt naar Rome. Hij heeft zijn toevlucht gezocht in een huis op de camping, want de rivier heeft de camping overspoeld en zijn tentje meegenomen.

Volgens Schippers is er rond het huis een heleboel water. Hij zag auto's voorbijdrijven die de lampen nog aan hadden. Caravans staan onder water. De Nederlander zegt dat volgens de mensen op de camping van tevoren niet is gewaarschuwd voor het noodweer. Daar is volgens hem wel enige verbazing over.

Ook in de buurt van Ansbach in Beieren heeft de hevige regenval veel overlast veroorzaakt, zoals ondergelopen kelders en meegesleurde auto's. Voor zover bekend zijn daar geen gewonden bij gevallen. Ten noorden van Ansbach staan enkele huizen op instorten na door overstromingen te zijn getroffen. Hulpverleners proberen de gebouwen te stutten.

In Neustadt an der Aisch en Bad Windsheim is ook veel schade door het noodweer. Dat komt doordat de rivier Zenn buiten zijn oevers trad na hevige regenval. Een snelweg moest worden afgesloten omdat het wegdek onder water stond. Een telefonerende vrouw werd getroffen door de bliksem. Ze hield er slechts lichte verwondingen aan over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl