NOS Nieuws

'Zo'n filmpje, het blijft altijd terugkomen'

  • Pauline Broekema

    Verslaggever

  • Pauline Broekema

    Verslaggever

Het gebeurt dat ze er weken niet aan denkt. Aan de gruwelijke jaren die ze doormaakte. "En dan gebeurt er ineens iets waardoor alles weer terugkomt." Dat 'iets' kan van alles zijn. Een blik van herkenning in een winkelstraat. Een man die met meer dan gemiddelde belangstelling naar haar kijkt. Waardoor ze vermoedt dat hij het filmpje heeft gezien. "Het is zo erg omdat iedereen het heeft gezien."

Niet alleen de vriend die ze bezworen had het seksueel getinte filmpje voor zichzelf te houden. En niet te verspreiden. Iets dat hij vervolgens toch deed. Soms komen de herinneringen weer boven als iemand uit haar vriendenkring belt en waarschuwt. "Pas op, ik kwam het ergens tegen."

Dan moet ze het verleden weer onder ogen zien, de beheerder van zo’n site mailen om die eraan te herinneren dat publicatie strafbaar is en dat het beeld per direct offline gehaald moet worden.

Slet

Ze wil niet herkenbaar zijn. Wel haar verhaal doen. Omdat het leert hoe ontzettend voorzichtig je moet zijn met het delen van seksueel getinte foto’s of video’s. Zij was een puber toen ze de beelden maakte en die aan een vriend toestuurde. Binnen de kortste keren ging het de hele wereld over.

Nee, boos is ze nog altijd niet op hem. Wel is er die knagende schaamte. Had ik maar niet… Wat de gevolgen waren? Herkend worden in de supermarkt, als het meisje van dat filmpje. Op straat. Nooit meer ontspannen een avond uit. Jongens die stoer doen en met je op de foto willen. Je tof vinden. Meisjes die hun neus voor je ophalen, zich omdraaien. "Mannen vonden me wel tof. Voor vrouwen was ik een slet."

Alleen op mijn kamer was ik mezelf en huilde ik veel.

Slachtoffer sexting

Op school had ze geen leven. Al deed ze uit alle macht of het haar totaal niet raakte. "Sterker nog, ik was het die de grofste grappen over het filmpje maakte. Ik hoopte dat ik op die manier onkwetsbaar was." Passeerde ze in de gang een groep medeleerlingen dan hoorde ze gefluister, gelach, werd soms uitgejouwd.

Alleen thuis kon ze zichzelf zijn. Het was jarenlang een kwestie van overleven. “Als ik alleen was op mijn kamer dan was ik mezelf en huilde ik veel."

Voorzichtig

Een van de meest pijnlijke momenten was de dag dat ze aangifte deed. Ze kreeg een agent toegewezen. Een man. "Natuurlijk had ik om een vrouw moeten vragen maar dat kwam toen niet in mij op." De politieman noteerde de gegevens. "Het was zo pijnlijk, hij vroeg naar ieder detail, van seconde tot seconde."

Wees voorzichtig, is haar boodschap. Wees ontzettend voorzichtig met wat je online zet. Alleen haar naaste omgeving kent haar verleden. Soms gebeurt het dat iemand er bij toeval achter komt. Dan is het zo’n bevrijding als wordt gezegd: "Nou, lekker interessant zeg, zo’n filmpje, dat is al zo lang geleden. Jij bent wie je nu bent." Maar zij weet dat het er hoe dan ook ooit weer zal zijn.

"Het is internet. Het blijft altijd terugkomen."

Steeds meer slachtoffers van misbruik via internet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl