Steven Kruijswijk met een bescheiden glimlach na zijn vierde plaats in de Giro ANP

Samen met zijn ploeggenoten Maarten Tjallingii en Jos van Emden stond Steven Kruijswijk zondag toch met een bescheiden glimlach aan de finish van de slotetappe van de Giro d'Italia in Turijn. Vooral dankzij hem werd de Giro 2016 een memorabele ronde, waarin de 28-jarige Brabander lang op weg leek naar de eindzege, maar door een dramatische val uiteindelijk toch genoegen moest nemen met de vierde plaats.

"Het is niet gegaan zoals ik wilde, de vierde plek is zuur en de teleurstelling overheerst tot nu toe", aldus Kruijswijk. "Tot drie dagen voor het einde had ik een goede positie en vertrouwen in de goede afloop." 

Kruijswijk: bevestiging dat ik mee kan doen

De 28-jarige Kruijswijk put hoe dan ook vertrouwen uit zijn optreden in de Giro. "Ik wist niet dat ik een grote ronde kon winnen. Een mooie ontdekking. Die ervaring hoop ik de komende jaren te gebruiken om het wel af te maken. Ik heb nu het vertrouwen dat ik het kan." 

Voor Kruijswijk volgt deze zomer waarschijnlijk geen optreden in de Tour de France, maar mogelijk wel bij de Olympische Spelen of in de Vuelta a España. "De komende weken hoor ik of ik naar Rio mag en anders richt ik alles op de Vuelta."

Tjallingii: klapje komt later wel

Wat de toekomst verder brengt, is nog onduidelijk. Zijn contract bij Lotto-Jumbo loopt dit jaar af. Voor ploeggenoot Tjallingii is de toekomst helder. De 38-jarige Arnhemmer reed zijn laatste grote ronde en stopt na de Ster ZLM Toer in juni om daarna verder te gaan als mental coach en co-commentator. In de slotrit liet hij zich zien in een vlucht met Jos van Emden.   

"We hadden de actie van de dag", zei Tjallingii. "Jos zei gisteren nog: 'Maarten, we gaan het doen toch?' Helaas is het net niet gelukt om weg te blijven. Ik ben heel blij dat we wat hebben laten zien. Straks niet meer fietsen is niet te bevatten. Beetje bij beetje komt het binnen. Straks is het afgelopen."

Van Emden en Tjallingii: actie van de dag

STER reclame