Vincenzo Nibali komt juichend over de eindstreep NOS

Vincenzo Nibali heeft de 99ste editie van de Giro d'Italia gewonnen. In de 21ste en laatste etappe kwam de tweede eindzege van de Italiaan vanzelfsprekend niet meer in gevaar. 

De slotrit in Turijn over 163 kilometer leek te zijn gewonnen door Giacomo Nizzolo, maar de Italiaan werd gediskwalificeerd omdat hij in de sprint een andere coureur een duw had gegeven. Daardoor ging de dagzege naar de als ´tweede´ gefinishte Duitser Nikias Arndt.

Arndt wint in Turijn na diskwalificatie Nizzolo

De etappe werd echter gekleurd door Jos van Emden en Maarten Tjallingii. Het duo van Lotto-Jumbo had een vluchtpoging al aangekondigd en de twee hielden woord. Zo'n vijftig kilometer reden ze op imposante wijze voor het voortrazende peloton uit. Pas op zeven kilometer van de meet werd Van Emden als laatste in de kraag gevat.

Nibali, die de Giro eerder won in 2013, hield in het eindklassement de Colombiaan Esteban Chaves en de Spanjaard Alejandro Valverde achter zich. Steven Kruijswijk, die vrijdag door een val de roze leiderstrui verspeelde, eindigde als vierde.

STER reclame