NOS Nieuws

Merkel en Hollande halen banden aan bij herdenking Verdun

Stilte en hoop bij herdenking Verdun

In Frankrijk wordt de Slag bij Verdun herdacht. Bij die slag, honderd jaar geleden tijdens de Eerste Wereldoorlog, kwamen 300.000 Franse en Duitse militairen om. De Franse president Hollande en Duitse bondskanselier Merkel waren aanwezig bij de herdenking. Zij benadrukten dat de twee landen tegenwoordig goede vrienden zijn.

Hollande had Merkel uitgenodigd de plechtigheden bij te wonen. Tijdens een toespraak in het stadhuis van Verdun noemde Merkel het een grote eer om de herdenking bij te wonen. "Dat ik hier ben, laat zien hoe goed de banden zijn tussen Frankrijk en Duitsland."

De Franse president wachtte Merkel op bij de Duitse militaire begraafplaats in het plaatsje Consenvoye. Daarna liepen ze in de regen samen het terrein op, waar ze een krans legden. Een Duitse militaire kapel speelde beide volksliederen, eerst het Franse, daarna het Duitse.

Later op de dag volgden plechtigheden in het stadhuis van Verdun. Daar hielden de president en de bondskanselier een toespraak. "De Slag bij Verdun is een van de verschrikkelijkste gebeurtenissen in de geschiedenis", zei Merkel. "Alleen diegenen die de historie kennen, kunnen ervan leren."

Hollande noemde Verdun "een stad van vrede". "In deze stad beleefde Europa een dieptepunt. Tegelijkertijd kan deze stad een plaats zijn waar de vrede en vriendschap tussen Frankrijk en Duitsland samenkomen."

Op dit moment is er een ceremonie bezig in een knekelhuis waar sinds 1927 de botten van 130.000 niet geïdentificeerde Franse en Duitse militairen worden bewaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl