Lars Boom
NOS Wielrennen

Boom: ongevallen met motoren niet langer pikken

Tot hier en niet verder. Dat is de boodschap die Lars Boom en zijn collega's wilden overbrengen, nadat twee motoren in de Ronde van België opnieuw voor een zwaar ongeluk zorgden in een wielerwedstrijd.

Elf renners, waaronder de Nederlander Jesper Asselman, moesten verder behandeld worden in het ziekenhuis. Asselman hield een hersenschudding over aan de valpartij. De Belg Stig Broeckx was er het slechtst aan toe.

Boom: niet langer pikken

Het ongeluk gebeurde in een afdaling. Twee motoren wilden het peloton passeren op een fietspad. Maar dat pad hield opeens op, waarna de motoren op elkaar botsten en een deel van het peloton omver kegelden.

Etappe Ronde van België afgelast na zwaar ongeluk

Toen de etappe eenmaal geneutraliseerd was, zodat de negentien renners die bij de crash betrokken waren behandeld konden worden, maakte Lars Boom een rondje langs zijn collega's.

"Iedereen was er vrij duidelijk over. We hadden wel weer door kunnen rijden, maar dan is het morgen gewoon weer hetzelfde met alle motors die voorbijkomen in het peloton. We moesten een statement maken dat we het niet langer pikken", zegt Boom. Onder anderen Tony Martin en Marcel Kittel sluiten zich op Twitter aan bij de mening van Boom.

Niet voor het eerst

"Het is dit jaar helaas niet de eerste keer dat het gebeurt", zegt Boom. Uitgerekend Stig Broeckx werd in februari tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne al een keer eerder door een motor aangereden. Hij hield daar een gescheurde rib en een gebroken sleutelbeen aan over.

Een maand later overleed zijn landgenoot Antoine Demoitié nadat hij in Gent-Wevelgem aangereden werd door een motor.

En dus stapten de renners na 65 kilometer af. "Misschien is het niet fijn voor de organisatie als ze de wedstrijd moeten afgelasten, maar uiteindelijk gaan fans die ergens op een berg staan niet voor iemands leven", aldus Boom.

Renner Broeckx aangereden door motor tijdens 'Kuurne'

Om tafel met de UCI

"Het wordt steeds gevaarlijker en dat is niet de bedoeling natuurlijk. Ik denk dat er sowieso gesproken moet worden met de UCI en de wedstrijdorganisatoren", stelt Boom.

"Ik vind sowieso dat motors in koers vaak te hard langs het peloton rijden. Vandaag in een afdaling moet het eigenlijk niet kunnen. Er was vooraf gezegd dat er niet in de afdaling ingehaald mocht worden. Als het dan toch gebeurt dan moet je toch gaan kijken wie er op zo'n motor zit. Hoe oud zijn die mensen? Hoe alert zijn ze nog? Daar moet je het misschien ook in zoeken."

De UCI laat in een reactie weten dat het nieuwe, strenge regels regels heeft ingevoerd met betrekking tot motoren in wedstrijden. De internationale wielerbond gaat onderzoeken of die regels in de Ronde van België zijn nageleefd.

Balen voor Kruijswijk

Omdat Boom vroeg in het hotel terug was, had hij nog wel tijd om Vincenzo Nibali, zijn ploeggenoot bij Astana, de macht te zien grijpen in de Giro d'Italia.

Toch nog een beetje goed nieuws dus. Of had Boom liever Nederlands succes gezien in Italië? "In eerste instantie was ik gisteren heel hard aan het balen, als ik heel eerlijk ben. Natuurlijk ben je blij dat je ploeg wint, maar ik had ook graag gezien dat Steven vandaag nog in het roze had gereden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl