De Denker had eerder gered kunnen worden

Kort na de diefstal van De Denker van Rodin was al bekend waar het beeld zich bevond, maar de politie greep niet in omdat men de daders op heterdaad wilde betrappen. Dat onthult het Singer Museum uit Laren in een nieuw boek over de restauratie van het beeld.

"De recherche wist in de loop van de ochtend van 17 januari 2007 al wie de daders waren en wilde overgaan tot aanhouding", staat in het boek. "De officier van justitie heeft daarvoor geen toestemming willen geven omdat hij wilde wachten op een 'heterdaadje'."

De Denker werd samen met zes andere grote beelden geroofd uit de beeldentuin van het museum. De politie kwam al snel op het spoor van de daders door een verscheurde routebeschrijving die in de tuin gevonden werd.

Het Openbaar Ministerie wil niet reageren op de uitspraken. "Justitie zal andere belangen hebben, dat begrijp ik," zegt algemeen directeur Reinier Sinaasappel, "maar ons belang was beter gediend met een snellere ingreep."

Verminkt

Door de routebeschrijving had de politie al enkele uren na de roof het adres in Muiderberg waar De Denker teruggevonden zou worden. "Wij zullen ons altijd blijven afvragen of een snellere aanhouding onze Denker had gered", zegt Sinaasappel.

Terwijl de politie wachtte, waren de daders bezig de beelden onherkenbaar te verminken voor de schroothandel. Sinaasappel zegt niet boos, maar wel "gefrustreerd" te zijn. "Wie weet hadden we dan de andere beelden ook wel gevonden."

De hoofdverdachte zou later verklaren dat de beelden 's ochtends bij hem werden afgeleverd. Hij zei de werken niet te kennen ("De naam Rodin had ik ook nog nooit gehoord") en zich pas te realiseren dat het om een beroemd werk ging toen hij op tv over de diefstal hoorde. De Rodin werd daarop in een kuil in zijn tuin begraven.

Epoxyhars

Het beeld was inmiddels al wel zwaar mishandeld: een been was verdwenen, met een slijptol was een arm bijna afgesneden en met een moker was geprobeerd het gezicht onherkenbaar te maken. Het miljoenenwerk zou zo'n 350 euro aan koper hebben opgeleverd.

De Denker is inmiddels zo goed al nieuw, stelt het museum. Het verloren been is nagemaakt in brons, de sporen van de slijptol zijn ingevuld met epoxyhars. Het hoofd is met klemmen terug op zijn plaats geduwd.

Voor de diefstal werden drie mensen opgepakt. De zaak tegen hen loopt nog, nu ze in beroep zijn gegaan tegen de jarenlange gevangenisstraffen die de rechter hen oplegde. De Denker wordt vanaf 28 januari weer aan het publiek getoond. De andere zes beelden gingen geheel verloren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl