De gevangenis in Vorst AFP

Een Nederlander die in een Belgische gevangenis zit, klaagt de Belgische staat aan. Hij eist een betere behandeling.

De Nederlander zit al vier jaar in voorarrest in Vorst. Hij heeft een cel in de slechtste vleugel van de gevangenis. Doordat de cipiers in Vorst staken, komt hij bijna zijn cel niet uit en krijgt hij al een maand geen bezoek. Ook kan hij al weken nauwelijks douchen en wordt zijn kleding bijna niet meer verschoond. 

Schimmel

De gevangenis van Vorst is de beruchtste van België. Het honderd jaar oude complex is slecht onderhouden en overbevolkt.

De Nederlander moet een emmer als toilet gebruiken. Ook heeft hij geen stromend water en zit er schimmel op de muren. Waar de man van verdacht wordt, is niet bekendgemaakt. Zijn proces laat al vier jaar op zich wachten.

Hij is niet de enige die de Belgische staat aanklaagt. Honderden Belgische gevangen hebben dat de afgelopen maand met succes gedaan. De afgelopen weken heeft de Belgische staat 390 keer een dwangsom opgelegd gekregen. 

Nederlandse gevangene in België eist betere behandeling

Rechters zeggen dat de staking in de gevangenis tot onmenselijke omstandigheden leidt. De staat moet volgens de rechter onder meer zorgen voor ten minste een warme maaltijd per dag, schone kleren, medicijnen en de mogelijkheid om bezoek te ontvangen, te luchten en te douchen. Door de staking zijn veel gevangenen in Brussel en Wallonië daarvan verstoken.

De boetes kunnen hoog oplopen. België moet sommige gevangenen 1000 tot 1500 euro per dag betalen als de omstandigheden niet verbeteren. De zaak van de Nederlandse gevangene dient maandag.

Cipiers

De cipiers in Brussel en Wallonië staken sinds begin mei tegen bezuinigingen en hervormingen. Ze eisen meer cipiers. De Belgische minister van Justitie heeft ruim 400 extra cipiers toegezegd voor de Belgische gevangenissen, maar veel cipiers vinden dat niet genoeg. 

STER reclame