Steven Kruijswijk raakte zijn podiumplek kwijt ANP

In de door Rein Taaramäe gewonnen voorlaatste etappe van de Giro d'Italia heeft Vincenzo Nibali de roze trui van Esteban Chaves overgenomen. 

De Italiaan reed in de laatste bergrit (met drie cols van de eerste categorie en een slotklim van de derde categorie) weg uit een groepje met favorieten en had op de finish 1.29 voorsprong op de Colombiaan. Dat was ruim voldoende om zijn achterstand van 0.44 seconden goed te maken. 

Steven Kruijswijk, die vrijdag zwaar ten val kwam en de roze trui verloor, ging ondanks zijn verwondingen van start. Hij hield tot 12 kilometer van de meet knap stand, maar werd in de slotfase door Alejandro Valverde van de derde plek verdrongen.

Nibali grijpt roze trui, Kruijswijk verliest derde plaats Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Twee wedstrijden

De laatste bergetappe voor het afsluitende criterium in Turijn kende twee wedstrijden ineen. 

De strijd om de dagzege ging tussen vijf erkende klimmers, die overbleven uit een vroege vlucht. De Esten Tanel Kangert (Astana) en Rein Taaramäe (Katjoesja), de Spanjaar Mikel Nieve (Sky), de Amerikaan Joe Dombrowski (Cannondale) en de Colombiaan Darwin Atapuma (BMC). 

Taaramäe was de beste van dit internationale gezelschap en klom met gezwinde spoed naar zijn tweede ritzege in een grote ronde. 

Rein Taaramäe wint de voorlaatste etappe van de Ronde van Italië AFP

Coup van Nibali

Achter de vluchters hielden de kandidaten voor de eindzege lange tijd hun kruit droog. Zoals verwacht nam Astana het initiatief, maar dat bleef tot op de Colle della Lombarda beperkt tot sleurwerk van meesterknecht (en oud-winnaar van de Giro) Michele Scarponi. 

In de rug van het Astana-treintje hield de gekwetste Steven Kruijswijk zich bijzonder knap staande in de groep favorieten.

Ondanks zijn verwondingen hield Steven Kruijswijk knap stand in 20ste etappe van de Giro d'Italia ANP

Kangert troef

Net als vrijdag had Nibali weer een troef in zijn mouw in de vorm van de vooruitgeschoven pion Kangert. De Est hield halverwege de klim zijn benen stil en wachtte op de aanval van zijn kopman.

Die aanval kwam op 4 kilometer van de top van de Lombarda. Rozetruidrager Chaves en nummer vier Valverde klampten zich aanvankelijk vast in het wiel, maar kraakten even later toch. Voor Kruijswijk was de versnelling te machtig en hij zag het podium meter voor meter uit zicht verdwijnen.

Terwijl Nibali bij zijn ploeggenoot Kangert kwam, kreeg Chaves steun uit onverwachte hoek. Cannondale-kopman Rigoberto Uran, die zaterdag al aankondigde dat hij zijn landgenoot zou helpen, kwam terug uit de achtergrond en zette zich meteen op kop. 

Toen Nibali zelf zijn duivels ontbond, was het pleit beslecht voor de Colombiaanse entente.

Conclusies

De Colombiaan Chaves heeft maar een dag mogen genieten van de roze trui, die zondag zijn tweede eindzege in de Ronde van Italië zal mogen vieren.

Ondanks zijn heroïsche wederopstanding kwam Steven Kruijswijk uiteindelijk 33 seconden tekort om Alejandro Valverde voor te blijven in het klassement. Hij is nu de nummer vier in het klassement.

STER reclame