Beste docent Nederlands 'struikeld' niet over een foutje

Maaike van Herwaarden KRO-NCRV

De beste leraar Nederlands van 2016 heeft geen behoefte om Nederland de les te lezen. "Daarvoor moet je niet bij mij zijn", zegt Maaike van Herwaarden van het Arentheem College uit Arnhem. In haar klassen draait het vak net zo veel om communicatie als om spelling: "De en het zijn heel belangrijk, maar wel ondergeschikt aan de boodschap."

Van Herwaarden werd voorgedragen door een vakjury in NPO Radio 1-programma De Taalstaat van Onze Taal. De jury roemde haar om het feit dat ze leerlingen aan het denken zet en haar betrokkenheid bij de schoolkrant. Daarmee tilt ze het vak Nederlands op. Minister Bussemaker van Onderwijs gaf Van Herwaarden in de uitzending een bokaal en oorkonde. 

Het moment van de bekendmaking

"Mensen zeggen vaak 'o, jij geeft spelling', maar ik geef geen spelling. Ik geef taal", zegt Van Herwaarden. Dat wil niet zeggen dat ze taalfouten door de vingers ziet. "Een vwo-leerling die 24 fouten maakt in zijn eindexamen is heel triest", zegt ze. "Maar dat is maar één leerling." 

Toch maakt de docente zich minder zorgen over taalverloedering dan veel van haar collega's. "Taal op social media of straattaal vind ik een verrijking."

Twee jaar geleden zette Van Herwaarden een schoolkrant op. "Ik regel een ruimte en een programma waarmee ze kunnen werken. Verder doen de leerlingen alles zelf", zegt ze. 

Een van hen is mee naar de uitzending. "Vorig jaar hadden we een interview met Sander Dekker. Dus nu wilde ik minister Bussemaker strikken."