NOS NieuwsAangepast

Kinderen staan vaker oog in oog met moordenaar van hun ouders

In de Amsterdamse onderwereld lijkt het de schutters niets uit te maken dat kinderen getuige zijn van een liquidatie. Zoals gisteravond bij de moord op Vincent Jalink in Diemen-Noord. Hij werd in zijn auto doodgeschoten met zijn zoontje naast hem. In de afgelopen twee jaar waren er zeker vier andere liquidaties waarbij kinderen getuige waren.

Het baart ook de politie grote zorgen, zegt justitieredacteur Remco Andringa. "Sinds kort is die bezig met Jeugdbescherming in Amsterdam om te kijken hoe de veiligheid van kinderen in criminele gezinnen wordt gewaarborgd." Het is niet duidelijk of het gezin van Jalink in beeld was bij Jeugdbescherming.

'Ik zag het meisje gillen'

Zondag 17 april jongstleden: een man van 37 wordt doodgeschoten in IJsselstein. Ook hij zit in de auto, onderweg om zijn dochtertje naar Arabische les te brengen, schrijft het AD. Een omwonende ziet de schietpartij gebeuren. "Ik zag het meisje gillen", vertelt hij tegen de krant.

In Zaandam schieten in juni 2015 meerdere mannen de Amsterdamse crimineel Lucas Boom dood. Op dat moment is het slachtoffer net in de buurt van twee basisscholen. Meerdere kinderen die op het schoolplein aan het spelen zijn, zien het gebeuren.

Amstelveen

In december 2014 is in Amstelveen een liquidatie waar twee kinderen bij zijn. Zij moeten zien hoe hun 34-jarige moeder, Luana Luz Xavier, op straat bij de auto wordt doodgeschoten. Ze stappen thuis dan net uit de auto als een andere auto ernaast stopt en een man het vuur opent.

Bewakingsbeelden moord op Luana Luz Xavier

De politie denkt dat haar dood te maken heeft met haar vriend, de Amsterdamse Najib Himmich. Hij wordt nog geen half jaar later doodgeschoten.

Bij de moord op de Amsterdammer Aytas Göraler, in januari 2014, zijn ook twee kinderen betrokken. De familie vertelt tegen AT5 dat de man met zijn gezin net is teruggekeerd van een etentje als iemand het vuur op hem opent. Göraler heeft op het fatale moment zijn zoontje van anderhalf in zijn armen. Ook z'n dochtertje van 8 is getuige van de gewelddadige dood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl