ANP
NOS Sport

De 'BMX-zusjes' Smulders dienen zich aan

In het rijtje succesvolle zussen in dezelfde sport staan in Nederland natuurlijk de shorttrackzusjes Yara en Sanne van Kerkhof en de 'turntwins' Sanne en Lieke Wevers, de laatste twee zijn komende zomer op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te zien. Maar er dient zich een nieuw succesvol zussenduo aan: BMX'sters Laura en Merel Smulders.

Herinneringen

Laura (23) en Merel (18) verschillen in leeftijd ruim vier jaar. Wie vier jaar teruggaat in de tijd, komt uit in het jaar waarin Laura op de Spelen van Londen voor een sensatie zorgde door een bronzen plak te pakken. "Mijn moeder zat nog in het hotel, want die durfde niet te kijken", haalt Merel herinneringen op uit 2012 een paar dagen voor het vertrek naar het Colombiaanse Medellín, waar de zussen dit weekend in actie komen op de WK.

"Ik zat met mijn vader en broer op de tribune. We waren allang blij dat Laura de voorrondes was doorgekomen, omdat het niet zo lekker liep. Toen ze vervolgens derde werd, werden we helemaal gek."

EPA
Laura Smulders in actie tijdens de Europese Spelen in 2015

Verschillen

De zussen verschillen in rijstijl behoorlijk. Laura moet het vooral hebben van haar kunsten met de fiets tijdens de race: "Ik heb sinds 2011 behoorlijk wat kracht opgebouwd. Ik was van mezelf niet zo heel sterk", zegt ze. Merel heeft vooral voordeel van haar start: "Dat is bij ons in de sport écht een voordeel. Ik moet alleen nog wat meer werken aan het springen over de bulten in het parcours."

Ondertussen is Merel opgeklommen naar de mondiale vijfde plek bij de junioren, in de klasse waar ze ook op de WK uit zal komen. Merel legt uit: "Het zijn de regels. Op de WK rij je bij je eigen leeftijd. Dat is in de wereldbeker niet het geval. Nog een jaartje en dan mag ik op de WK ook tegen Laura fietsen."

Zus Laura was ook al succesvol op het WK. In 2014 won ze in eigen land de wereldtitel op de tijdrit. En in vorm is ze, want ze won drie weken geleden de wereldbekerwedstrijd supercross op Papendal: "Een titel is zeker realistisch. Ik voel me goed en heb laten zien dat ik bij de wereldtop hoor. Ik ga er in ieder geval vol voor."

Knieblessure

Een jaar gelden raakte Laura na een zware knieblessure haar wereldtitel op de tijdrit kwijt aan de in Medellín geboren Mariana Pajón. De Colombiaanse (24) is meervoudig wereld- en de regerend olympisch kampioene. Daarmee is Pajón de favoriet voor eigen publiek op de tijdrit (zaterdag) en de supercross (zondag).

Merel Smulders komt bij de junioren ook op beide onderdelen uit.

ANP
Laura Smulders wint de wereldtitel op de tijdrit in 2014 in Rotterdam

Olympische Spelen

Merel moet op de Spelen weer plaatsnemen op de tribune, als Laura naar Rio gaat. "Qua leeftijd had het gekund, maar het niveau ligt te hoog om daar bij te komen", weet Merel. Twee weken geleden werd ze in de halve finales uitgeschakeld tijdens de wereldbeker op Papendal, waar Laura won. Ze had de finale moeten halen om aan de eisen voor Rio te voldoen. "Ik was er heel blij mee. Mijn doel was dat ik op de zondag nog mee mocht doen. Toen haalde ik ook nog de halve finales, echt geweldig."

"Als het goed is komt Merel kijken als ik naar Rio ga. Dan zijn we weer samen net als in Londen", vervolgt Laura lachend. Dat de oudste zus naar de Spelen gaat is echter nog niet honderd procent zeker. Er komt een olympische ranking en op basis daarvan krijgt Nederland naar alle waarschijnlijkheid twee startplaatsen.

"De eerste gaat op basis van punten. Ik heb de afgelopen twee jaar wel de meeste punten gehaald, dus ik ben vrij zeker. Volgens mij hoef ik alleen maar door de voorrondes te komen op de WK", legt de oudste van de zussen uit.

Zaterdag en zondag komen Laura en Merel Smulders in actie. Via NOS.nl kunt u zondagavond de livestream van de supercross bekijken met daarin Laura Smulders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl