Twee meisjes in Qazvin flickr

In Iran hebben dertig studenten 99 zweepslagen gekregen omdat zij op een feestje waren geweest waar zowel mannen als vrouwen aanwezig waren. Volgens de Iraanse justitie werden de studenten gearresteerd terwijl zij op de dansvloer stonden. De straf werd nog geen 24 uur later uitgevoerd.

Het feest werd gegeven in een villa in een buitenwijk van de stad Qazvin, in het noorden van Iran. In dat land geldt de sharia, islamitische wetgeving. Mannen en vrouwen mogen niet met elkaar dansen, alcohol is verboden en vrouwen moeten een hoofddoek en bedekkende kleding dragen. 

De Iraanse aanklager liet weten dat de studenten die regels hadden overtreden. "Na een tip zijn agenten gaan kijken bij de villa. Daar zagen zij jongens en meisjes met elkaar dansen. De meisjes liepen er halfnaakt rond. Iedereen die op het feest was, is meteen gearresteerd."

Religieuze regels

De aanklager hoopt dat de straf een les is voor mensen die de islamitische normen overtreden. Ondanks de strenge religieuze regels in Iran worden er in steden regelmatig feestjes gegeven waarbij alcohol wordt geschonken.

Volgens de Iraanse justitie, die voor een groot deel uit conservatieve geestelijken bestaat, wijst deze ontwikkeling erop dat de Iraanse samenleving verwestert. De afgelopen weken trad justitie daarom streng op tegen mensen die zich niet aan de religieuze regels hielden. 

Gisteren werden ook in de stad Kerman, in het zuiden van het land, feestgangers gearresteerd. Daarnaast werden vorige week vrouwelijke modellen aangehouden omdat zij foto's op social media hadden geplaatst waarop zij poseerden zonder hoofddoek.

STER reclame