AFP

Turkije gaat de beweging van de invloedrijke geestelijke Fetthullah Gülen op de lijst van terroristische organisaties plaatsen, melden Turkse media. De 75-jarige Gülen, die in de Verenigde Staten woont, wordt gezien als de grootste tegenstander van de Turkse president Erdogan.

Erdogan maakte de maatregel bekend in een toespraak. "Ik heb gisteren met de Nationale Veiligheidsraad een beslissing genomen", zei de president. "We hebben bepaald dat de beweging van Gülen een illegale, terroristische organisatie is."

Het kabinet moet het voorstel van de Veiligheidsraad nog goedkeuren, maar dat is een formaliteit. "Voortaan behoort de beweging van Gülen tot dezelfde categorie als de Koerdische organisatie PKK", liet Erdogan weten. Als de beweging op de terreurlijst staat, kunnen rechters en aanklagers aanhangers van Gülen makkelijker juridisch aanpakken.

Arrestatiebevel

De president zei dat de beweging van Gülen Turkije probeert te verscheuren. Ankara beschuldigt de invloedrijke geestelijke ervan dat hij de regering omver wil werpen. In december vorig jaar vaardigde een rechtbank in Istanbul een arrestatiebevel uit tegen Gülen. Hij wordt verdacht van het leiden van een terroristische organisatie.

Turkije trad de afgelopen maanden op tegen organisaties die gelieerd zijn aan de geestelijke, zoals de krant Zaman. Bij die krant werd de hoofdredacteur ontslagen en de redactie onder toezicht gesteld. Ook werden er de afgelopen maanden journalisten opgepakt die werkten bij media die banden hebben met Gülen.

STER reclame