NOS Wielrennen

Kruijswijk verliest roze na val, Nibali profiteert

Kruijswijk gaat ten onder in negentiende etappe Giro

Steven Kruijswijk is twee dagen voor het einde van de Ronde van Italië zijn roze leiderstrui kwijtgeraakt. In de negentiende etappe van Pinerolo naar Risoul ging de tot dat moment ongenaakbare Kruijswijk hard onderuit in de afdaling van de Colle dell'Agnello, moest vervolgens zelf het werk opknappen en zag zijn concurrenten verder en verder weglopen.

Op de slotklim leek Kruijswijk volledig te breken, maar uiteindelijk hield hij de schade nog redelijk beperkt.

Vincenzo Nibali en Esteban Chaves profiteerden. De Italiaan klom solo naar de ritzege in Risoul en pakte 46 seconden terug op de nieuwe rozetruidrager Chaves. Kruijswijk kwam binnen op 4 minuten en 52 seconden en staat nu derde in het algemeen klassement.

Zijn achterstand is nu 1.05 minuten op Chaves en 21 seconden op nummer twee Nibali.

 • AFP
  Kruijswijk eenzaam in de achtervolging in de afdaling van de Colle del Agnello
 • AFP
  Ook in het achtervolgende groepje moest Kruijswijk het werk doen
 • AFP
  Gedemoraliseerd en uitgeput komt Steven Kruijswijk over de streep in Risoul

Dak van de Giro

In de negentiende etappe kregen de renners de Cima Coppi - de benaming voor het dak van de Giro - voor de kiezen. De besneeuwde top van de Colle dell'Agnello, op de grens van Italië en Frankrijk, was met sneeuwschuivers begaanbaar gemaakt voor de renners. Na een lange afdaling volgde de slotklim naar het Franse plaatsje Risoul.

Met minimaal drie minuten achterstand wisten Esteban Chaves, Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali dat een klein wonder nodig was om de Nederlander uit de roze trui te rijden, maar dat betekende niet dat ze het niet probeerden. Alle drie stuurden zij pionnen mee in de omvangrijke kopgroep van 28 seconden en de tactiek zou goud waard blijken.

Lotto-Jumbo stuurde geen mannetje mee, maar koos ervoor om de roze trui te beschermen.

Valpartijen

Achter de kopgroep ontbrandde de strijd om het roze op de Agnello. In het tweede gedeelte van de 21 kilometer lange beklimming stak Esteban Chaves de lont in het kruitvat en binnen de kortste keren was alleen de topvijf van het klassement over. Valverde moest als eerste lossen en even later moesten ook Nibali en Ilnoer Zakarin een gaatje laten. Kruijswijk gaf geen krimp en leek opnieuw de sterkste.

Een paar honderd meter na de top ging het mis voor de Nederlander, die een stuurfout maakte en met grote snelheid in aanraking kwam met de sneeuwwand. Kruijswijk sloeg over de kop, maar kon met een pijnlijke rug, pijnlijke ribben en een wond aan zijn elleboog zijn weg vervolgen.

Kort daarna maakte ook Zakarin - buiten beeld - een vreselijke smak in de afdaling. De Russische nummer vijf werd minutenlang behandeld en moest de strijd staken.

Gebroken moreel

Met een nieuwe fiets en een gebroken moreel begon Kruijswijk aan de onmogelijke opgave om in zijn eentje het gat te dichten op zijn concurrenten. Zeker nadat Ruben Plaza (Chaves) en Michele Scarponi (Nibali) zich bewust lieten terugzakken uit de kopgroep om hun kopman te helpen. Kruijswijk vond nog wel een groepje met onder anderen de voormalige rozetruidrager Bob Jungels en Andrey Amador, maar die staken geen handje toe.

Aan de voet van de slotklim naar Risoul bedroeg de achterstand van de leeg gestreden Kruijswijk al meer dan twee minuten. Hij vocht voor wat hij waard was, maar moest na een paar kilometer het hoofd buigen.

 • AFP
  De herboren Vincenzo Nibali boekt een fraaie zege in Risoul en maakt nog altijd kans op zijn tweede Giro-zege
 • AFP
  Esteban Chaves krijgt twee dagen voor de finish de roze trui in de schoot geworpen

Nibali is terug

Vooraan ontdeed de herboren Nibali zich van Chaves en Mikel Nieve en soleerde naar de ritzege. De Colombiaan Chaves werd derde, maar is wel de nieuwe rozetruidrager. Kruijswijk verloor bijna vijf minuten op Nibali en zakte naar de derde plaats.

 • NOS
  De uitslag van de negentiende etappe in de Ronde van Italië
 • NOS
  Klassement na 19de etappe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl