NOS
NOS Nieuws

Pechtold weer lijsttrekker voor D66

Alexander Pechtold is bij de komende Tweede Kamerverkiezingen weer de lijsttrekker van D66. Er had zich één tegenkandidaat gemeld: Ton Visser uit Oisterwijk. Maar volgens D66 voldoet die niet aan de eis dat hij door 252 leden wordt ondersteund. Dat is 1 procent van het totaal aantal leden. Visser zei dat hij zich vooral kandidaat had gesteld om de leden een keuze te bieden.

Pechtold is nu de enige kanshebber. De leden moeten nog met zijn lijsttrekkerschap akkoord gaan in een stemming via internet, maar dat is een formaliteit.

Verlies en winst

Hij heeft D66 bij drie verkiezingen voor de Tweede Kamer geleid. In 2006 leed de partij een verlies van drie zetels, in 2010 en 2012 ging D66 er respectievelijk zeven en twee zetels op vooruit. Onder leiding van Pechtold heeft D66 de afgelopen jaren vaak meegewerkt aan plannen van het kabinet-Rutte II. D66 werd daarmee gerekend tot de 'constructieve oppositie'.

Pechtold, die 50 is, was eerder burgemeester van Wageningen en minister voor bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl