NOS Nieuws

Obama legt krans in Hiroshima, maakt geen excuses

Obama legt krans

President Obama heeft als eerste zittende Amerikaanse president de Japanse stad Hiroshima bezocht. Hij heeft daar de slachtoffers van de atoombom in 1945 herdacht. Bij het monument in Hiroshima legde hij een krans en hield hij een toespraak.

Daarin zei hij dat de wereld zich moet afvragen wat er moet veranderen om herhaling van het lijden dat Hiroshima 70 jaar geleden trof, te voorkomen. Hij riep op tot het verminderen van de wereldwijde voorraden van kernwapens en uiteindelijk te streven naar een wereld zonder nucleaire wapens.

Obama bood geen excuses aan voor het afwerpen van de atoombom. Hij zei dat hij is gekomen om de doden te betreuren en stil te staan bij de "verschrikkelijke krachten die in een niet zo ver verleden zijn ontketend". Met de Japanse premier Abe naast zich zei hij dat de herinnering aan de bom op Hiroshima nooit moet vervagen.

Symbolisch gebaar

Door de atoombom op 6 augustus 1945 kwamen 140.000 mensen om het leven. Drie dagen later gooiden de Amerikanen een tweede atoombom op de stad Nagasaki, waarbij zo'n 70.000 mensen omkwamen. Daarna gaf Japan zich over en kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Het bezoek is een symbolisch gebaar om de relatie tussen de VS en Japan te verbeteren en om hun inspanningen om nucleaire wapens af te schaffen, te versterken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl