NOS
NOS Nieuws

VUmc heeft Europese primeur met verbeterde bestralingstechniek

Het VUmc Cancer Center in Amsterdam beschikt als eerste ziekenhuis in Europa over een nieuw bestralingsapparaat waarmee nauwkeuriger kan worden gewerkt. Daardoor treedt minder schade aan omringend weefsel op en kan een hogere dosis worden gegeven. Patiënten hoeven dan minder vaak bestraald te worden.

Het nieuwe apparaat is vooral geschikt voor behandeling van tumoren die bewegen door bijvoorbeeld de ademhaling.

Hoe werkt de nieuwe bestralingstechniek van het VU Medisch Centrum?

In het bestralingsapparaat is een MRI-scanner ingebouwd waardoor het mogelijk is tijdens de bestraling van een patiënt live-beelden van de tumor te maken. De radiotherapeut kan precies zien wat hij doet. Dat maakt het mogelijk de tumor heel nauwkeurig aan te pakken en het omringende weefsel zo min mogelijk te beschadigen.

Per keer kan de bestraling aangepast worden aan de omvang van de tumor. Bij gebruik van de traditionele bestralingsapparatuur moet een gebied rond de tumor meebestraald worden om zeker te weten dat de hele tumor wordt meegenomen.

Om de schade aan het omringende weefsel te beperken, wordt dan met lagere doseringen gewerkt. Dat betekent dat er vaker bestraald moet worden.

Bewegende tumoren

Vooral in het geval van bewegende tumoren heeft het nieuwe apparaat veel voordelen. Tumoren in de buik of de borstholte bewegen door de ademhaling. Dat maakt het moeilijk om die tumoren met grote precisie te bestralen.

Dat probleem speelt bij een reeks kankervormen zoals nier-, prostaat-, blaas-, borst-, endeldarm-, lever-, alvleesklier- en bepaalde vormen van longkanker.

Aanpassing

Van het apparaat zijn er maar zes wereldwijd. De versie in het Amsterdamse ziekenhuis heeft een bijzondere aanpassing gekregen op verzoek van de artsen die ermee werken. Er is een extra monitor aan gekoppeld zodat de patiënten mee kunnen kijken met hun eigen bestraling.

Op verzoek van de radiotherapeut kunnen ze dan door bijvoorbeeld even hun adem in te houden de tumor in de gunstigste positie brengen voor bestraling.

Voordelen

Bij patiënten die met het nieuwe apparaat bestraald worden, kan volstaan worden met een kortere behandeling, zodat ze minder bijwerkingen krijgen. De artsen verwachten ook een langere overlevingstijd voor patiënten omdat het effect van de bestraling door de grotere precisie zal toenemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl