EPA

Dinsdag begonnen de Griekse autoriteiten met de ontruiming van het vluchtelingenkamp Idomeni. Toen werd gezegd dat het zeker een week zou gaan duren, maar vandaag kon minister Toskas al melden dat alle migranten zijn vertrokken. "De operatie is helemaal afgerond", zei Toskas.

Daarmee is een einde gekomen aan de troosteloze situatie aan de grens met Macedonië. Op het hoogtepunt hadden zich hier 12.000 mensen verzameld die via het buurland verder Europa in wilden trekken. Maar nu de grenzen dicht zijn, is hun droom in duigen gevallen.

Begin deze week zaten in Idomeni nog 8000 vluchtelingen, wat er van het kamp is overgebleven zijn restanten van tenten en ander afval dat de vluchtelingen hebben achtergelaten. 

Een groot aantal is zelf vertrokken

Het goede nieuws voor Griekenland is dat het land af is van het spontaan gegroeide tentenkamp. De vraag is waar al die tijdelijke bewoners zijn gebleven. De autoriteiten hebben rond 4000 vluchtelingen overgebracht naar de opvanglocaties van de overheid. Dat betekent dat een even groot aantal op eigen gelegenheid is vertrokken.

Veel migranten hebben niet willen wachten tot ze werden overgebracht naar overheidslocaties. "Daar is het al zo vol", zegt een vluchteling. "Ik wil niet opeen gepakt in een kamp zitten waar ik nog steeds niet weet waar ik aan toe ben."

Tegenvaller

Daar komt bij dat bewoners van de officiële kampen niet op nieuwe mensen zitten te wachten. "Er zijn hier nu al te kort voorzieningen zoals douches en wc's", zegt een vluchteling. "En nog steeds komen er nieuwe mensen bij. Wat gaan ze drinken, hoe gaan ze zich wassen?"

Sommige vluchtelingen uit Idomeni zitten nu in de omgeving in geïmproviseerde kampen, zegt correspondent Marcel van der Steen. "En anderen zijn aan de wandel gegaan. Misschien in een poging om alsnog Macedonië binnen te komen."

Dat zo veel vluchtelingen hun eigen weg hebben gezocht, is volgens Van der Steen een tegenvaller voor de regering in Athene. "De overheid had graag een begin willen maken met de registratie van de vluchtelingen, maar dat lukt nu niet."

Idomeni: maanden van ontbering en wanhoop in tentjes

STER reclame