NOS Nieuws

Bewoners bij Leeuwarden en Volkel geven mening over lawaai JSF

'Dat was duidelijk te horen dacht ik'

Meestal kan Pieter Sinnema de vogeltjes horen zingen, maar als de F-16's landen of opstijgen vergaat horen en zien hem. Sinnema woont in Jelsum, 500 meter van Vliegbasis Leeuwarden en bijna recht onder de aanvliegroute.

"Het kan hier in de lucht behoorlijk spoken", zegt de Fries. Hij is dus wel wat gewend, maar het moet niet erger worden. En dat is wel wat hij vreest, want vanaf 2019 worden de F-16's vervangen door de Joint Strike Fighter. De reputatie van het nieuwe toestel is dat hij minstens zo luidruchtig is als zijn voorganger.

Sinnema kon de proef op de som nemen, want de twee exemplaren van het nieuwe toestel die maandag in Nederland aankwamen, waren vanmiddag in de lucht. Ze vlogen tussen tussen Leeuwarden en Volkel, de andere thuisbasis voor straaljagers in Nederland.

Gehoorbeschadiging

Doel van deze 'belevingsvluchten' was om bewoners rond de twee militaire vliegvelden te laten horen hoeveel geluid de JSF produceert. Via een enquête op belevingsvluchten.nl kunnen bevindingen worden geplaatst. Zo'n 700 mensen hebben zich daarvoor opgegeven.

Om het geluidsniveau te kunnen vergelijken met die van de F-16, vlogen ook enkele van deze toestellen rond. Bij Leeuwarden en Volkel maakten de huidige en toekomstige gevechtstoestellen hetzelfde patroon, waarbij niet bekend was wanneer welk type in de lucht was.

Toen vanmiddag de eerste toestellen van de Friese naar de Brabantse luchtmachtbasis vertrokken, hoorde Sinnema weinig verschil. "Als dit een JSF is, valt het erg mee." Ook zijn achternaamgenoot Titus Sinnema denkt dat er wel mee te leven is. "We waren bang voor gehoorbeschadiging en dat we hier niet meer zouden mogen wonen. De JSF maakt wel meer lawaai, maar het gaat wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl