AFP

Donald Trump heeft voldoende gedelegeerden achter zich om zeker te zijn van de Republikeinse kandidatuur voor het presidentschap. Volgens een telling van persbureau AP is Trump zeker van de stemmen van 1238 gedelegeerden. Voor een meerderheid heeft hij er 1237 nodig.

Begin juni zijn in de Verenigde Staten de laatste voorverkiezingen en kan Trump nog ruim 300 gedelegeerden achter zich krijgen. Zogenoemde 'unbound delegates' van de Republikeinen, die zich niet aan de wil van kiezers in een bepaalde staat hoeven te houden en vrij op een kandidaat kunnen stemmen, hebben nu al de doorslag gegeven.

Trump is daarmee als eerste kandidaat zeker van de nominatie. Zijn Democratische tegenstrever Hillary Clinton heeft nog 77 gedelegeerden nodig om tot presidentskandidaat te worden benoemd en voert daarom nog volop campagne in staten waar voorverkiezingen worden gehouden, zoals Californië. Trump hoeft dat nu niet meer te doen, ook omdat alle andere Republikeinse kandidaten uit de race zijn gestapt.

Open conventie

De Republikeinen zullen Trump bij hun partijconventie in Cleveland officieel aanwijzen als presidentskandidaat. Een mogelijke 'open' conventie, waarover eerder nog werd gespeculeerd, is nu definitief van de baan, zegt correspondent Arjen van der Horst. "Er staat Trump niets meer in de weg."

De partijconventie in Cleveland begint op 18 juli. Een week later wijzen de Democraten officieel hun kandidaat aan tijdens een conventie in Philadelphia. De presidentsverkiezingen zijn op dinsdag 8 november.

STER reclame