ANP

Op vrijdag 5 augustus beginnen in Brazilië de Olympische Spelen. Maar de aanloop ernaartoe verloopt verre van vlekkeloos. 

In maart 2015 werd er een onderzoek ingesteld naar staatsoliebedrijf Petrobras, dat betrokken is bij de bouw van faciliteiten voor het olympische spektakel. Nu is bekend geworden dat de federale aanklager het onderzoek uitbreidt naar alle vijf bouwbedrijven. De bouw van de sportfaciliteiten, de aanbestedingen en de servicediensten worden nu allemaal onderzocht.

Federaal aanklager Leandro Mitidieri stelt dat de vijf bouwbedrijven wellicht prijsafspraken hebben gemaakt en mogelijk steekpenningen hebben betaald. Met de bouw van de olympische sportfaciliteiten is 39 miljard real gemoeid (€9,7 miljard euro). Behalve de bouwprojecten worden ook de uitgaven aan de beveiliging en het schoonmaken van vervuild water aan onderzoeken onderworpen. 

Het Maracana-stadion in Rio tijdens de verbouwing ANP

Voor Brazilië transformeren de Spelen in plaats van een feest steeds meer in een hoofdpijndossier. Het land verkeert in een impasse: het kampt gelijktijdig met zowel een humanitaire crisis (zika-virus) als een economische recessie en een politieke patstelling (president Dilma Rousseff is op non-actief gezet).

Daarnaast is het niet voor het eerst dat de Olympische Spelen worden ontsierd door een corruptieschandaal. Gisteren werd nog bekend dat er ook een onderzoek wordt ingesteld naar mogelijke omkoping bij de aanbesteding van de Spelen van 2020 in Tokio. 

STER reclame