Max Verstappen tijdens een persconferentie bij de GP van Monaco
NOS Sport

Verstappen kijkt in Monaco kat uit de boom

  • Louis Dekker

    Formule 1-commentator

  • Louis Dekker

    Formule 1-commentator

Max Verstappen staat sinds 15 mei in een bijzonder rijtje, dat geleid wordt door Michael Schumacher en Alain Prost: winnaars van Formule 1-races. Zijn sensationele grand prix-zege in Barcelona smaakt naar meer.

Maar, twee zeges op rij? Dat ligt niet voor de hand. Verstappen manoeuvreert zichzelf in Monaco in een underdogpositie.

Veel mensen voorspellen dat je het kunstje komend weekend in de straten van Monte Carlo gaat herhalen. Drukt dat op je schouders?
"Nee, absoluut niet. Winnen in Barcelona was vooral heel mooi en voor mijn positie in het team is het goed. Ik hoef niet meteen weer te winnen, maar moet gewoon de stijgende lijn voortzetten."

"Voor mij is er niet veel veranderd, hoor, alleen krijg ik veel media-aandacht. En andere coureurs hebben nu wat meer respect voor me."

Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel zei dat hij na z'n eerste zege maar één ding wilde: "Meer, meer, meer". Kun jij na de overwinning in Spanje nog wel blij zijn met een zesde plaats in Monaco?
"Ja, hoor. Natuurlijk wil ik winnen, maar dat hangt van zo veel factoren af. Als er niet meer in zit, moet je daar tevreden mee zijn. We zien wel waar het schip strandt."

"Ik moet nog steeds veel leren. Het duurt nog wel een paar races voor ik deze auto helemaal in de vingers heb."

Max Verstappen en Nico Rosberg tijdens de persconferentie

In Barcelona greep je je kans nadat de Mercedes-kemphanen Lewis Hamilton en Nico Rosberg elkaar van de baan had gekegeld. Is dat duo alleen te verslaan als ze elkaar in de wielen rijden?
"Ja, normaal gesproken is Mercedes een maat te groot. Wij hebben een erg goede auto, maar ik kan, denk ik, na de kwalificatietraining pas inschatten wat de kansen zijn.

Renault levert een nieuwe motor aan jouw team, maar die gaat niet naar jou. Betekent dat dat jouw teamgenoot Daniel Ricciardo hier sneller zal zijn?
"Ja, dat ga je wel merken. Het is een flinke stap voorwaarts, dat hebben we tijdens het testen al gemerkt. Het kan hier zomaar een paar tienden per ronde schelen."

Het team kiest dus voor Ricciardo. Is dat niet frustrerend?
"Nee, want die keuze was al gemaakt toen ik nog bij Toro Rosso zat. Ik wist 't dus al. Het is ook logisch. Vergeet niet dat ik net bij dit team kom kijken. Ricciardo heeft meer ervaring."

"Bovendien: niemand had verwacht dat ik in Spanje zou winnen. En ach, in Canada krijg ik de nieuwe motor ook, dus het is maar eenmalig."

Genoeg media-aandacht voor Max Verstappen in Monaco

Wat was het mooiste moment van de afgelopen weken?
"Wat ik erg mooi vond, was dat Jordi Cruijff me een berichtje stuurde dat z'n vader trots op me zou zijn geweest. Verder zag ik dat ik na 1 uur 41 minuten en 4 seconden over de streep kwam. 14 14."

"Ik ben normaal niet bijgelovig, maar dit is wel erg mooi. En o ja: ik startte ook nog als vierde en finishte als eerste. Ook een 1 en een 4. Dat mensen mij nu op gelijke hoogte plaatsen met Cruijff, daar kan ik trouwens niet zo veel mee. Ik wil gewoon races winnen. En ik begin net.

Ga je nu met nummer 14 rijden?
"Nee, dat is niet mijn lievelingsnummer. Dat is 3. Maar ik rijd met 33, omdat mijn teamgenoot Ricciardo de 3 al heeft."

Je slaapt - net als veel andere coureurs - op een steenworp afstand van het circuit in je appartement. Hoe bevalt dat, lopend naar de grand prix?
"Dat is heel apart, maar vooral ook handig. Mijn moeder komt komend weekend op bezoek. Ik heb haar gezegd dat ze een weekendje naar Monaco mocht komen."

"Op één voorwaarde: ze moet meteen even het appartement poetsen en opruimen… Nee, hoor. Ik hou het zelf netjes bij. Dat heb ik van huis uit meegekregen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl