Steven Kruijswijk
NOS Wielrennen

Kruijswijk: vandaag een zware, spectaculaire finale

Steven Kruijswijk is nog 703 kilometer verwijderd van de eindzege in de Giro d'Italia. Vandaag krijgt de Nederlandse rozetruidrager de langste etappe van de ronde voorgeschoteld: een rit van 244 kilometer (en niet 240 kilometer, zoals het routeboek aangeeft) tussen Muggiò en Pinerolo.

"Het is een zware finale. Spectaculair ook", blikt Kruijswijk vooruit. "Woensdag was de laatste makkelijke etappe. Er komen nu een paar moeilijke ritten aan." Het devies voor vandaag? "Ik moet vooraan zitten op de klim, zorgen dat ik geen tijd verlies."

Klassement na etappe 17

De renners starten om 11.15 uur in het plaatsje Muggiò, net buiten Milaan. Vervolgens gaat het westwaarts richting Turijn, waar zondag ook de finish van de 99ste Giro is. De streep ligt vandaag echter een stuk voorbij Turijn, in de stad Pinerolo in Piemonte.

Op de lange vlakke aanloop richting de finale zijn er twee tussensprintjes. Daar zullen Giacomo Nizzolo en Diego Ulissi strijden om de punten. Vervolgens doemt vlak voor de finish, na 212 kilometer koers, de eerste en enige klim van de dag op: de Pramartino (2de categorie). Een bergje van 4,6 kilometer lang à 10,4 procent.

Steil stukje op 2,5 kilometer van de finish

Dichter bij de finish, op 2,5 kilometer van de meet, is er echter nóg een verraderlijk steil stukje met een stijgingsgraad van maar liefst 20%. Dat heuveltje is niet gecategoriseerd. Als Kruijswijk de finale zonder tijdverlies doorkomt, wachten hem nog slechts 459 kilometer tot de eindstreep.

Kruijswijk: bewezen dat ik Nibali en Valverde aankan
 • RCS
  Etappe 18 in de Giro
 • RCS
  Etappe 19 in de Giro
 • RCS
  Etappe 20 in de Giro
 • RCS
  Etappe 21 in de Giro

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl