Hillary Clinton vorig jaar tijdens een hoorzitting over de zaak AFP

Hillary Clinton heeft als minister van Buitenlandse Zaken in de VS de veiligheidsregels voor e-mailverkeer met voeten getreden. De inspecteur-generaal van het ministerie concludeert dat in een rapport dat is uitgelekt in de Amerikaanse pers.

Clinton stuurde tijdens haar ministerschap veel zakelijke mails via een privé-server. Toen dat vorig jaar bekend werd, leverde dat haar veel kritiek op. Ze zou zich met opzet hebben willen onttrekken aan parlementair toezicht.

Toestemming

Volgens de inspecteur-generaal had Clinton de betreffende ministeriële mails moeten overdragen toen ze haar functie in 2013 neerlegde. Ook liet ze na om aan IT-experts op haar ministerie toestemming te vragen voor haar e-mailgedrag.

Overigens constateert de inspecteur dat voorgangers van Clinton de mailregels ook niet altijd volgden, maar bij haar waren de misstappen ernstiger. 

FBI-onderzoek

Clinton zelf heeft geweigerd mee te werken aan het onderzoek. Eerder bood ze wel haar excuses aan voor haar e-mailgedrag.

Met het rapport is het boek over de zaak nog niet gesloten voor de Democratische presidentskandidaat. Ook de FBI heeft een onderzoek ingesteld.

STER reclame