Pieter Cloo, voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie tijdens het Kamerdebat over de Teevendeal
NOS Nieuws

Voormalig topambtenaar boos over kritisch rapport Teevendeal

Oud-secretaris-generaal Pieter Cloo van het ministerie van Veiligheid en Justitie is het niet eens met het oordeel van de commissie-Oosting over zijn rol in de zoektocht naar het 'bonnetje' van de Teevendeal.

De commissie zegt dat Cloo ernstig tekort is geschoten in de regie bij deze politiek gevoelige kwestie.

Op de man

Cloo: "Ik ervaar het persbericht van de commissie-Oosting als erg op de man gespeeld." Hij zegt dat oud-minister Opstelten zelf in overleg met het OM heeft bepaald hoe het onderzoek naar de Teevendeal zou lopen.

"Het OM rapporteert rechtstreeks aan de minister. Een secretaris-generaal heeft hier niet anders dan een adviesmogelijkheid", zegt Cloo. Opstelten heeft hem vervolgens niet om advies gevraagd.

Oosting concludeert verder dat in de ambtelijke top sprake was van "verkokering, gebrek aan eenheid van optreden en het ontbreken van politieke sensitiviteit". "Dat roept de vraag op of zo'n situatie per saldo niet ernstiger is dan een doofpot."

Ict'ers

Oosting zei ook dat de huidige bewindslieden Van der Steur en Dijkhoff ten onrechte hebben gezegd dat de ict'ers die in 2014 en 2015 voor Veiligheid en Justitie werkten, niet goed genoeg waren. De minister beaamde dat die uitspraken de medewerkers "achteraf" geen recht doen.

Over hen zegt Cloo: "Ik ben blij met de rehabilitatie van onze ict-mensen, die hun werk goed hebben gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl