NOS Wielrennen

Kruijswijk: Rio? Eerst even dit afmaken

Kruijswijk: bewezen dat ik Nibali en Valverde aankan

Voor Steven Kruijswijk was de zeventiende etappe vooral een rit van nagenieten en vooruitkijken. En opletten natuurlijk. "Dit was wel een van de makkelijkere dagen", vertelt de rozetruidrager, die de hele dag uit de wind werd gehouden door zijn ploeg. "Geen gekke dingen doen, je moet het ook niet opzoeken. En als die jongens dan een extra trapje doen en ik een trapje minder, dan komt het allemaal goed."

Kruijswijk wil naar Rio

Zo werd het ook een dag om af en toe een beetje weg te dromen. Naar de Olympische Spelen bijvoorbeeld. Kruijswijk zit bij de voorselectie van bondscoach Johan Lammerts, waarin ook onder anderen Tom Dumoulin en Wout Poels zijn opgenomen. Die twee hebben geregeld laten weten dat Rio een hoofddoel is dit jaar.

Hoe zit dat voor Kruijswijk? "Ik zou graag naar de Spelen gaan. Ik heb hier laten zien dat ik op een zwaar parcours jongens als Nibali en Valverde aankan. Als het aan mij ligt, ben ik er zeker bij."

Met een grote glimlach: "Maar eerst gaan we dit even afmaken."

Lammerts: ik kijk met bewondering naar Steven

Bondscoach Johan Lammerts volgt de verrichtingen van Kruijswijk op de voet. "Ik kijk met bewondering naar Steven. Ik ben blij dat een Nederlandse renner zo’n topniveau laat zien. Dat is goed voor het Nederlandse wielrennen en ook goed voor de UCI-ranking."

De ontknoping kijkt Lammerts thuis. "Ik zal een van de juichers zijn. Het is erg bijzonder. Er zijn maar weinig Nederlanders die een grote ronde hebben gewonnen. Twee slechts: Jan Janssen en Joop Zoetemelk.”

Maandag pas beslissing over selectie

Maar is Kruijswijk nu al zeker van deelname in Rio? “Ik ga maandag definitief een beslissing nemen. Ik licht eerst de renners zelf in, dan doe ik de voordracht aan NOC*NSF en daarna wordt het openbaar.”

Berichten over een drietal renners dat al zeker zou zijn, te weten Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Wout Poels, doet Lammerts af als verzinsels. “Dat zijn niet mijn woorden.”

De voorselectie

Stef ClementSteven Kruijswijk
Laurens ten DamBauke Mollema
Tom DumoulinWout Poels
Robert GesinkTom-Jelte Slagter
Wilco KeldermanPieter Weening

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl