ANP
NOS Nieuws

Leon de Winter wint Pim Fortuyn prijs 2016

Schrijver Leon de Winter is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs. De jury koos hem met "volle overtuiging" vanwege zijn enorme gedrevenheid in de strijd voor "onze zwaarbevochten westerse vrijheden die helaas vandaag de dag geen automatisme meer zijn", aldus jurylid Joost Eerdmans.

"Aan politieke correctheid heeft De Winter een broertje dood, unverfroren gaat hij de discussie aan over een veelheid van onderwerpen," staat in het juryrapport. "Hij durft over precaire onderwerpen als het antisemitisme onder moslims te schrijven."

Gedachtengoed

Het is de tweede keer dat de prijs is uitgereikt. De prijs is bedoeld voor een opiniemaker, politicus of bestuurder wiens ideeën verwant zijn aan het gedachtengoed van politicus Pim Fortuyn, die negen dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 werd vermoord. De prijswinnaar moet taboedoorbrekend zijn, heldere taal gebruiken en stelling durven nemen in het maatschappelijke debat.

Schrijver Leon de Winter wint tweede Pim Fortuyn Prijs

De andere genomineerden waren journalist en columniste Ebru Umar (Metro en Libelle), journalist Wierd Duk, het Amsterdamse raadslid Dilan Yesilgoz en schrijver en journalist Theodor Holman (Parool). Vorig jaar won Elsevier-columnist en rechtsfilosoof Afshin Ellian de prijs.

In de jury zitten wethouder Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam, oud-politicus Rita Verdonk, journalist en Fortuyn-biograaf Leonard Ornstein en Simon Fortuyn, de broer van Pim Fortuyn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl