Koning Willem-Alexander spreekt het Europees Parlement in Brussel toe ANP

Willem-Alexander begaf zich vanmiddag in het Europees Parlement op spiegelglad ijs, schreef royalty-redacteur Piet van Asseldonk afgelopen zaterdag al in zijn wekelijkse column. Als vorst van álle Nederlanders moest hij de tanende populariteit voor de EU verenigen met de pro-Europese boodschap die Nederlandse regering uitdraagt.

"Dat heeft de koning goed gedaan", is de conclusie van koninklijk huis-verslaggever Kysia Hekster. "Het was voor ieder wat wils, zowel voor de critici als voor de fans van Europa."

Kritische boodschap

De koning had in zijn toespraak flink wat kritiek op het functioneren van de Europese Unie, zegt Hekster. "Vaak pakken we urgente gemeenschappelijke vraagstukken pas aan als de nood zo hoog gestegen is dat er geen alternatieven meer zijn", zei Willem-Alexander bijvoorbeeld.

Hekster: "Maar die kritiek zijn ze hier in Brussel wel gewend. Er waren ook parlementariërs die de toespraak juist pro-Europees vonden."

Brexit

Opvallend was volgens Hekster dat Willem-Alexander zich uitsprak voor behoud van de Britten in de Europese Unie. "Dat had hij niet hoeven doen, zich in het hart van Europa daar zo expliciet over uitspreken."

De koning hield zich daarmee overigens gewoon aan de boodschap van het kabinet. "Rutte heeft al vaker laten weten dat hij vindt dat Groot-Brittannië in de unie moet blijven", zegt Hekster. 

De Britten mogen op 23 juni kiezen of ze in de EU willen blijven, het zogenoemde brexit-referendum.

'Sommigen zien Brussel meer als boeman dan als bondgenoot'

STER reclame