Reuters

De Italiaanse kustwacht heeft vijf lichamen geborgen tijdens een reddingsoperatie bij een migrantenboot. Het schip kapseisde toen de kustwacht de migranten naderde. 500 mensen zouden zijn gered. Vermoedelijk zaten er 600 mensen op de overvolle vissersboot, die vanuit Libië zou zijn vertrokken.

Vanaf de migrantenboot werd vanmorgen een noodsignaal uitgezonden. De boot bevond zich toen op 18 mijl ten noorden van de Libische kust. Volgens een verklaring van de kustwacht was de boot amper te besturen door het grote aantal mensen aan boord. "Het schip sloeg om nadat het instabiel was geworden door het aantal opvarenden", aldus de kustwacht in een persbericht.

De meeste migranten konden worden gered doordat de kustwacht zwemvesten in zee wierp. Aan boord van de omgeslagen boot zouden veel vrouwen en kinderen zijn.

Onduidelijk is nog hoeveel opvarenden precies in zee terecht zijn gekomen. Italiaanse media spreken van 500 tot 600 migranten. Aanvankelijk werd gemeld dat zeven lichamen waren geborgen, maar dat werd later teruggebracht naar vijf.

Volle scheepjes

De afgelopen 48 uur zijn meer dan 3000 migranten van boten voor de Libische kust gehaald. Cijfers van de vluchtelingenorganisatie UNHCR over de maanden januari tot april laten een lichte toename zien van het aantal mensen dat op de route vanuit Libië werd onderschept. Van de volle scheepjes worden voornamelijk migranten uit Nigeria, Gambia en Somalië gehaald.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie kwamen tot 21 mei 191.134 migranten via Italië, Griekenland, Cyprus en Spanje Europa binnen. 1370 mensen overleefden de oversteek niet.

STER reclame