Sharleyne Remouchamps
In samenwerking met
RTV Drenthe

Sharleyne (8) mogelijk gewurgd voor ze van flat viel

De 8-jarige Sharleyne uit Hoogeveen die vorig jaar van een flat viel, is mogelijk door een misdrijf om het leven gekomen. In de hals van het meisje zijn wurgsporen gevonden.

Oud-rechercheur Gosewehr en criminoloog Timmerman hebben de zaak bestudeerd. "Voor ons staat vast dat hier een meisje om het leven is gebracht", zeggen ze tegen RTV Drenthe.

Doodsoorzaak

Het is onduidelijk of de verwurging tot haar dood heeft geleid, of de val van de tiende verdieping van de flat. Gosewehr noemt het onderzoek van de politie verbijsterend. Er is geen professioneel team van rechercheurs op gezet en in het verslag van het onderzoek werd van verwurgingssporen geen melding gemaakt.

Gosewehr vermoedt dat Sharleyne over de reling is gegooid nadat ze door verwurging bewusteloos was geraakt of misschien al was overleden. Hij sluit zelfmoord en een noodlottig ongeval uit.

Na de dood van Sharleyne werd de moeder aangehouden. Omdat het Openbaar Ministerie geen bewijs had voor een delict, werd ze later vrijgelaten. De vader en moeder van het meisje leven gescheiden van elkaar.

Bij het meisje zijn sporen van verwurging gevonden

Volgens Gosewehr en Timmerman is nieuw onderzoek nodig. Ook de vader van het meisje eist heropening van de zaak. Hij vindt dat justitie de zaak te snel en niet goed onderbouwd seponeerde. Het gerechtshof in Leeuwarden behandelt zijn verzoek vanmiddag.

Justitie erkent dat de sporen die zijn gevonden in hals kunnen duiden op verwurging, maar zegt ook dat een patholoog heeft vastgesteld dat het meisje niet is omgekomen door verstikking, maar door de val. "Het Hof mag het nu zeggen. Als we het fout hebben gedaan, dan gaan we opnieuw aan de slag."

Eerder werd de gemeente Hoogeveen al ter verantwoording geroepen. De vader vindt dat het Centrum Jeugd en Gezin van de gemeente had moeten ingrijpen. Hij had meermalen aan de bel getrokken bij jeugdzorg, maar er werd geen actie ondernomen. Deskundigen zeggen in het tv-programma Zembla dat hij een heel sterke zaak heeft en dat de jeugdhulpverlening jarenlang faalde.

Advertentie via Ster.nl