PVV: verhoog AOW met 300 euro

ANP

De PVV wil dat alle AOW´ers er onmiddellijk 300 euro per jaar bij krijgen. Volgens de oppositiepartij moeten ouderen ervan profiteren dat de rentelasten van de staat vorig jaar zijn gedaald. Ook een eventuele rentemeevaller dit jaar moet naar de ouderen.

PVV-leider Wilders benadrukt dat veel pensioenen de afgelopen jaren zijn gekort of niet zijn geïndexeerd (aangepast aan de inflatie). "Het kan niet zo zijn dat premier Rutte profiteert terwijl de gepensioneerden worden gedupeerd. De meevallers door de lage rente moeten juist bij onze ouderen terechtkomen, want zij hebben het meest te lijden van de lage rente." Door de lage rente staan de pensioenen onder druk.

Koopkracht

De kans dat het kabinet AOW'ers er dit jaar 300 euro bijgeeft, lijkt niet groot. Naar aanleiding van het nieuws dat de pensioenen van ouderen vrijwel zeker worden gekort, zei premier Rutte vorige week wel ernaar te streven dat de koopkracht van ouderen volgend jaar op peil blijft. 

Volgens gegevens van de Sociale Verzekeringsbank zijn er bijna 3,4 miljoen AOW'ers in Nederland. 300 euro per jaar voor hen erbij zou dus zo'n 1 miljard euro kosten. Volgens de PVV kan dat dus betaald worden door de rentemeevaller.