Donny Morero
NOS Nieuws

Oprichter uitzwaaipagina Sylvana Simons wil tegengeluid

De oprichter van de Facebookpagina 'Uitzwaaidag voor Sylvana Simons' zegt dat zijn initiatief laat zien dat veel Nederlanders het oneens zijn met de denkbeelden van Simons. "Het is een tegengeluid", zegt Donny Morero tegen de NOS.

De 23-jarige Morero kwam vorige week met het Facebookevenement. Als datum voor de 'uitzwaaidag' koos hij 6 december, de dag na Sinterklaas. Sylvana Simons hoort bij de grootste critici van zwarte piet. Inmiddels hebben zich ruim 18.000 mensen aangemeld voor het evenement.

DWDD

Morero zegt dat het idee voor de Facebookpagina ontstond na een uitzending van De Wereld Draait Door, waarin Simons haar politieke ambities bij de nieuwe partij Denk toelichtte. "De haat tegen mevrouw Simons wordt alleen maar groter", zegt Morero. "Het gevoel dat veel mensen tegen haar hebben, wakkert ze zelf aan als ze in de media uitspraken doet."

In het DWDD-interview toonde Simons begrip voor de arrestatie van columniste Ebru Umar in Turkije, wegens belediging van president Erdogan. Ze noemde de situatie voor Umar vervelend, maar zei dat ze willens en wetens iets heeft gedaan dat in Turkije niet mag. Simons kreeg daarop veel kritiek.

'Asscher moet zich juist druk maken over de haat tegen Nederlanders'

De presentatrice heeft op sociale media al maanden te maken met racistische uitspraken. Ook op de Facebookpagina van Morero wordt Simons racistisch bejegend. Morero zegt dat hij dat vervelend vindt, maar er niets aan kan doen. "Ik haal veel reacties weg", zegt hij. "Maar als er per uur duizend reacties binnenkomen, kan ik die niet allemaal doornemen."

Morero had ook kritiek op vice-premier Asscher (PvdA), die de vele racistische opmerkingen over Simons walgelijk noemt. "Asscher moet zich meer bemoeien met haat tegen Nederlanders. Die wordt groter door mevrouw Simons." Volgens Morero komt Asscher altijd op voor allochtone Nederlanders. "Maar ik zie hem nooit opkomen voor autochtone Nederlanders."

Asscher verbijsterd over plat racisme in Nederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl