1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Pro Shots
NOS Voetbal

Legendarische oud-doelman Gert Bals overleden

Voormalig doelman Gert Bals is afgelopen vrijdag op 79-jarige leeftijd overleden, zo heeft zijn oude club PSV bekendgemaakt. Hij overleed in zijn woonplaats Veenendaal.

Als geboren Utrechter speelt Bals in zijn jonge jaren voor RUC en Velox, twee clubs uit zijn geboorteplaats. Na de invoering van het betaald voetbal stapt de doelman over naar Zeist. Via ’t Gooi komt Bals in 1961 terecht bij PSV. Daar speelt hij 120 wedstrijden en wordt hij eenmaal kampioen van Nederland.

ANP
Gert Bals (links) voor de Europa Cup I-finale tegen AC Milan in 1969, met naast hem Piet Keizer, Tonny Pronk en Velibor Vasovic

In 1965 koopt Ajax Bals van PSV. Met de transfer is 71.750 gulden gemoeid. Met de Amsterdammers wordt hij vier keer kampioen in vijf jaar. Daarnaast speelt hij met Ajax als eerste Nederlandse doelman ooit in een finale van de Europa Cup I. AC Milan is hierin met 4-1 te sterk.

Bals raakt in het seizoen 1969-1970 zijn plaats in het Amsterdamse doel kwijt aan Heinz Stuy. Hij stapt over naar Vitesse, waar hij in 1973 zijn carrière afsluit. Na zijn loopbaan als voetballer runt Bals een sportzaak in Velp en later een winkel in tijdschriften en rookwaren in Veenendaal.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl