Ook offensief tegen IS bij Raqqa

time icon
AFP

Koerdische troepen en Arabische strijders zijn een offensief begonnen ten noorden van Raqqa, de hoofdstad van IS in Syrië. Aan de operatie doen enkele duizenden strijders mee. Het offensief wordt gecoördineerd door de Syrische Democratische Strijdkrachten, het leger dat door de Amerikanen wordt gesteund.

De Washington Post  sprak vandaag de Amerikaanse kolonel Warren in Bagdad, die zei dat het offensief er in eerste instantie op is gericht om een strook land ten noorden van Raqqa in handen te krijgen. De verovering van Raqqa is niet het doel, maar de druk op IS zal er wel door worden opgevoerd, zei hij.

Lavrov

Volgens de Amerikanen nam de paniek onder IS toe toen er aanwijzingen kwamen voor een aanval. Vorige week gooiden Amerikaanse vliegtuigen pamfletten uit boven de stad, met een oproep aan burgers om op de vlucht te slaan.

Het offensief tegen Raqqa werd vanochtend aangekondigd. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov bood daarna overleg aan om de operatie tegen IS te coördineren. 

Fallujah

Zondag begon ook al een Iraaks offensief om Fallujah op IS te heroveren. Irak meldde op de eerste dag meteen grote successen. Vandaag leek de strijd geluwd, met sporadische beschietingen. Volgens het Iraakse leger is vannacht een dorp ten oosten van Fallujah ingenomen. De Amerikanen geven luchtsteun bij de acties. 

Ook boven Fallujah werden vorige week pamfletten afgeworpen met oproepen aan de burgerbevolking om de stad te ontvluchten. 

Volgens de VN zijn ruim 80 gezinnen er sinds 20 mei in geslaagd de stad te verlaten. Ook is een onbekend aantal mensen op de vlucht doodgeschoten. Bewoners zeggen dat het te gevaarlijk is om te vluchten, omdat IS aan de rand van de stad scherpschutters heeft opgesteld.

Er zijn naar schatting 100.000 mensen in Fallujah. Het was de eerste stad die door IS werd veroverd, in januari 2014. 

STER Reclame